Šablona:Článek dne/2011/42

Z Multimediaexpo.cz

Oxana Fedorova1.jpg

Oxana Fedorova (* 17. prosince 1977) je ruská supermodelka, bývalá vítězka Miss Universe, policejní důstojník, televizní moderátorka, herečka a reprezentantka UNICEFu.

Oxana Fedorova se narodila v městě Pskov v západním Rusku, kde žila až do svých 18. let. Oxana je jedináčkem a vychovávala jí matka a staří rodiče ze strany matky. Přitom právě staří rodiče byli vůči Oxaně velmi nároční. Její rodiče se rozvedli, když měla jen tři roky. Jej otec byl jaderný fyzik a matka pracovala jako zdravotní sestra na oddělení psychiatrie v nemocnici (v současnosti je v důchodu). Během školy hrála Fedorova volejbal a její tým vyhrál městský šampionát v roce 1995. Na policejní akademii hrála na saxofoně jako členka dechovky.

Potom co ukončila Policejní akademii s červeným diplomem Fedorova pracovala 6 měsíců jako inspektor pro milici v rodném Pskově. Po určitém čase odešla do Sankt Petersburgu a přihlásila se na studium na Univerzitu Ministerstva vnitra a současně pracovala jako vyšetřovatelka na Transportní policii v Pulkově. Fedorova začala také pracovat jako modelka a vychutnávala si různé soutěže krásy. Vyhrála Miss St. Petersburg 1999, Miss Kalokagathia 1999, Miss Fitness, Miss Fortune a Miss Russia 2001. Fedorova v roce 2002 úspěšně ukončila studium na uvedené univerzitě a dostala zlatou medaili. Potom Fedorova absolvovala na stejné univerzitě jeden z dalších studijních kurzů. Během psaní dizertační práce o řídících a bezpečnostních opatřeních, vyučovala mladší žáky základy soukromého práva. Není proto divu, že největšími fanoušky Fedorové byli právě policejní kolegové.

V soutěži Miss Universe 2002, která se konala ve městě San Juan na ostrově Portoriko, Federova vyhrála dvě nejdůležitější disciplíny: promenádu v plavkách i večerní šaty s vysokým náskokem před ostatními devíti semifinalistkami. Faktem zůstává, že skóre 9,88 v plavkové soutěži bylo nejvyšším televizním hodnocením v historii Miss Universe !