Šablona:Článek dne HL/2018/09

Z Multimediaexpo.cz

Reese Witherspoon na udílení Oscarů (2016).

Reese Witherspoon (* 22. března 1976) je americká herečka a filmová producentka, která se také zabývá charitativními projekty. Hereckou kariéru zahájila již v dětství, její první velká role byla ve filmu V měsíčním svitu. Postupem času získávala lepší postavy, první větší příležitost přišla ve filmu Pravá blondýnka. Neméně úspěšné bylo i jeho pokračování. V roce 2005 obsadila roli June Carterové ve snímku Walk the Line, která ji přinesla i cenu Oscara za nejlepší herečku v hlavní roli. Mezi její další známé filmy patří například Odvlečen, Penelope a Voda pro slony, Tohle je válka!, Divočina.

Její první manžel byl Ryan Phillippe. S ním má dvě děti, jednu dceru a syna. Rozvod přišel v roce 2006, roku 2011 se podruhé vdala za agenta Jima Totha. Vlastní také produkční společnost Type A Films. Počátkem prosince 2010 obdržela svoji hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

V sedmi letech se díky rodinnému příteli dostala do reklamy na jedno nashvillské květinářství. Vystudovala střední školu v Harding Academy. Jeden rok navštěvovala anglickou literaturu na Stanfordově univerzitě, poté odešla a začala se více věnovat herecké kariéře.

První film v tomto století byl Americké psycho režisérky Mary Harron, kde si po boku Christiana Bala zahrála postavu Evelyn Williams. Následoval film Malý Nicky a o rok později první díl Pravé blondýnky, kde ztvárnila hlavní roli studentky práv Elle Woodsové, na pohled klasické blondýnky, avšak chytré a vstřícné ke všem životním situacím. Za tuto roli byla nominována na Zlatý glóbus za nejlepší herečku v hlavní roli. Po boku Colina Firtha a Ruperta Everetta si zahrála ve filmu Jak je důležité míti Filipa. Tento film byl kladně přijat a získala za něj nominaci za nejlepší herečku.

Její herecká kariéra se ubírala stále lepším směrem. Kromě snímku Jarmark marnosti to silně potvrzuje film Walk the Line režiséra Jamese Mangolda. S Joaquinem Phoenixem ztvárnila roli June Carter, jež ji vynesla Oscara, cenu BAFTA a Zlatý glóbus za nejlepší herečku v hlavní roli.