Šablona:Článek dne/2011/34

Z Multimediaexpo.cz

Cathedral of St. Elizabeth in Košice Slovakia.jpg

Košice (Cassovia) jsou druhým největším městem Slovenska a přirozenou metropolí východního Slovenska. Jsou sídlem Ústavního soudu Slovenské republiky a Košického samosprávního kraje. Mají 234 969 obyvatel (2006) a staly se Evropským hlavním městem kultury pro rok 2013.

Centrum města se nachází v nadmořské výšce 208 metrů. Podnebí je mírně teplé s průměrnými teplotami 19 °C v červenci a -3 °C v lednu. Již v minulosti udělala výhodná poloha z Košic důležitou křižovatku obchodních cest. V současnosti je zde mezinárodní letiště Košice-Barca a důležitý železniční uzel. Nejvýznamnějšími menšinami jsou maďarská, pro jejíž potřeby zde byl otevřen konzulát Maďarské republiky, a romská, která je zastoupena jediným profesionálním romským divadlem na Slovensku – divadlo Romathan. Česká kultura je prezentována v Českém centru.

Nejvýznamnějším zaměstnavatelem je U. S. Steel Košice (bývalé Východoslovenské železárny), prodané v roce 2000 americkým investorům. Nacházejí se zde tři univerzity: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, Technická univerzita a Univerzita veterinárskeho lekárstva. Turistickou památkou je historické centrum města s čočkovito protáhlou Hlavní ulicí, která je pěším korzem s kavárnami, butiky a parčíky. Lemují ji gotické a barokní kostely, především Dóm svaté Alžběty, Kaple svatého Michala a Urbanova věž. Na Hlavní ulici se také nachází "zpívající" fontána, která neodmyslitelně patří ke Košicím.

Město se nachází na východě Slovenska 20 km od hranic s Maďarskem, 80 km od hranic s Ukrajinou a 90 km od Polska. Od hlavního města Bratislavy jsou vzdálené asi 400 km, od města Prešov 36 km. Leží v Košické kotlině na řece Hornád. Na západě a severozápadě je ohraničují výběžky pohoří Slovenské rudohorie.