Histidin

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 17. 11. 2016, 01:13; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Histidin
Struktura Histidinu

Struktura Histidinu
Systematický názevkyselina 2-amino-3-(1H-imidazol-4-yl) propanová
Triviální názevhistidin
Registrační číslo CAS71-00-1
Sumární vzorec C6H9N3O2
Molární hmotnost 155,16 g/mol

Histidin (zkratky His nebo H) je jedna z nejběžnějších přírodních aminokyselin přítomných v proteinech. Ve smyslu výživy je u člověka považován histidin jako esenciální aminokyselina, ale většinou jen u dětí.

Jeho kodóny jsou CAU a CAC.

Histidin byl poprvé izolován německým lékařem Albrechtem Kosselem (1853–1927) v roce 1896.

Metabolismus

V lidském těle funguje histidin jako prekurzor pro výrobu histaminu a karnosinu.

Enzym lyáza histidinu přeměňuje histidin na amoniak a kyselinu urokanovou. Nedostatek tohoto enzymu se projevuje ve vzácné metabolické poruše histidinemii.

Další články

Externí odkazy


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Histidin
     Aminokyseliny

AlaninArgininAsparaginCysteinFenylalaninGlutamin • Glycin • Histidin • Isoleucin • Kyselina asparagová • Kyselina glutamová •
LeucinLysinMethionin • Prolin • Serin • Threonin • Tryptofan • Tyrosin • Valin

Speciální aminokyseliny

PyrolysinSelenocystein