Mléko

Z Multimediaexpo.cz

Sklenice mléka

Mléko je produkt mléčných žláz samic savců. Mléko je základním zdrojem výživy hlavně pro mláďata, která z tzv. „mleziva“ získávají potřebné protilátky a vitamíny pro upevnění své imunity. Zvířata konzumují mléko až do doby, dokud nejsou schopna trávit pevnou stravu (píce, maso). U lidí to funguje stejně, s tím, že dospělí lidští jedinci konzumují mléko jiných zvířat (kravské, kozí, ovčí, lamí…) Člověk je jediným živočichem, který si schopnost řádně trávit mléčné bílkoviny uchovává i ve stáři. Ne všichni lidé ale disponují touto schopností, u podstatné části z nich postupem času zaniká nebo je omezena. Dotyčným pak je od určité dávky z mléka špatně nebo trpí nadměrnou plynatostí a průjmy - velikost dávky pak závisí na podílu zkonzumovaného mléka na celé stravě a osobních dispozicích. Nejvíce se konzumuje mléka v Evropě a Severní Americe. V Asii pak méně a u obyvatel Afriky je schopnost trávit mléko nejmenší. Mléko je barvy bílé, s tím, že nabývá odstínu šedi a jde i do žluta. S mlékem se setkáváme v různých podobách. Může to být čerstvé mléko, zkyslé mléko, sušené mléko, apod. Rostlinnými náhražkami kravského mléka jsou sojové mléko, rýžové mléko, mandlové mléko… O mléku je rozšířena pověra, že jeho konzumace zvyšuje sekreci hlenu. V případě, že dotčená osoba není alergická na mléčné produkty, vědecké studie dokazují, že tento efekt je smyšlený[1][2].

Obsah

Rozdělení mléka

Nezralé mléko

  • Mlezivo (Colostrum)
Více: Mlezivo

Mlezivo, neboli kolostrum je tzv. „nezralé mléko“. Je to první výměšek mléčné žlázy samice několik hodin až dnů po porodu. Délka po kterou je toto mléko vyměšováno závisí na druhu či plemeni zvířat (člověka). Vyznačuje se zvýšeným obsahem imunoglobulinů, ze kterých mládě získává protilátky (tzv. „pasivní imunita“), dále je zde i zvýšený obsah minerálních látek, zejména hořčíku, který příznivě působí na vyplavení střevní smolky, a vitamínů. Lidské mateřské mléko je podáváno kojencům během kojení, buď přímo z prsu nebo vytlačené a uložené do zásoby. Podobně jako mlezivo přenáší z matky nejen živiny, ale i protilátky.

  • Mléko aberentní (samčí, panenské, čarodějné)

Zralé mléko

  • Lidské mléko - je řídké a má vysoký obsah laktózy (primární cukr).
  • Kravské mléko - je nejvíce konzumováno v ČR, ale i v jiných evropských zemích a USA. Mléko se liší svým obsahem tuku, bílkovin a ostatních látek podle plemenné příslušnosti zvířat.

Kravské mléko má nižší obsah cukru (4,5 - 5 % laktózy) a vyšší obsah bílkovin (3,2 - 3,6 %), a obsahuje asi 3,5 % - 6,5 % mléčného tuku, 8,5 % - 9,0 % tukuprosté sušiny a asi 88 % vody. Jeho hlavní protein (80 %) je sýrovina (kasein), zatímco syrovátka tvoří většinu zbytku.

Kojící koza

Trávení mléka

Kojenci produkují enzym laktázu, který štěpí mléčný cukr laktózu. Tvorba laktázy u lidí v dospělosti klesá (podle etnického původu), v mnoha případech do té míry, že se cukr laktóza stane nestravitelný. Lidé, kteří nemohou trávit mléko s obsahem laktózy trpí tzv. laktózovou intolerancí.

Zpracování mléka

Mléko se pro lidskou výživu upravuje klasickou pasterizací (v případě mléka se jedná o zahřátí na cca 61,5 °C, mléko je pak vhodné pro krátkodobé skladování) nebo ultravysokým záhřevem UHT (částečná chemická změna, při aseptickém balení možnost dlouhodobého uchovávávání při pokojové teplotě). Mléko se zpracovává na mléčné výrobky jako jsou smetana, máslo, jogurt, sýr, syrovátka, laktóza, sušené mléko a mnoho jiných potravinových přísad a průmyslových produktů.

Světová produkce kravského mléka

V roce 2001 bylo vyrobeno asi 494 milionů tun kravského mléka. Země s největší produkcí mléka byly:

  1. USA: 75 milionů tun
  2. Indie: 35 milionů tun
  3. Rusko: 32 milionů tun
  4. Německo: 28 milionů tun
  5. Francie: 25 milionů tun
  6. Brazílie: 23 milionů tun
  7. Velká Británie: 15 milionů tun
  8. Ukrajina: 13 milionů tun
  9. Nový Zéland: 13 milionů tun
  10. Polsko: 12 milionů tun

Mléko v ČR

V České republice lze běžně sehnat v obchodě tři druhy kravského mléka:

  • plnotučné (tzv. „červené“), s obsahem tuku nejméně 3,5 %
  • polotučné (tzv. „modré“), s obsahem tuku 1,5 - 2 %
  • odtučněné (odstředěné), s obsahem tuku nejméně 0,5 %

Podle trvanlivosti se pak mléka dělí na:

  • čerstvá, s dobou trvanlivosti 3 - 5 dní, prodávaná v skleněných lahvích, PE pytlících, krabicích z povoskovaného papíru
  • s prodlouženou dobou trvanlivosti (až 10 dní), prodávaná v PET lahvích nebo hermeticky uzavíraných krabicích s PE uzávěrem
  • trvanlivá mléka UHT (trvanlivost 3 - 6 měsíců), která jsou prodávána v krabicích s vrstvami papíru, plastu a hliníku (aseptické obaly tzv. typu „Tetra Pak“); tato mléka lze do otevření uchovávat i při pokojové teplotě

Související články

Reference

  1. Pinnock, CB et al. 1990. Relationship between milk intake and mucus production in adult volunteers challenged with rhinovirus-2. Am Rev Resp Dis 141(2):352-6.
  2. Pinnock, CB and Arney, WK. 1993. The milk-mucus belief: Sensory analysis comparing cows milk and a soy placebo. Appetite 20:61-70

Externí odkazy


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Mléko