Šablona:Článek dne/2011/08

Z Multimediaexpo.cz

Everest kalapatthar crop.jpg

Mount Everest (nepálsky: Sagarmatha) je s nadmořskou výškou 8 850 m nejvyšší horou Země. Je jednou ze 14 osmitisícovek a jako nejvyšší hora Asie je jedním ze Seven Summits. Mount Everest vznikl spolu se zbytkem Himalájí kolizí indické a euroasijské kontinentální desky. Hora je pojmenována po britském geodetovi George Everestovi.

Mount Everest se nachází v Mahalangur Himal v nepálském regionu Khumbu na hranici s Čínou (s Tibetskou autonomní oblastí; západní a jihovýchodní vrchol tvoří hranici. Na nepálské straně je součástí národního parku Sagarmatha, který je součástí světového dědictví UNESCO. Na severní straně se nachází „Qomolangma National Nature Reserve“.

Edmund Hillary a Tenzing Norgay uskutečnili 29. května 1953 prvovýstup na horu. Dne 5. května 1978 vystoupil Reinhold Messner a Peter Habeler na vrchol hory poprvé bez kyslíkových přístrojů.

Radhanath Sikdar, indický matematik a zeměměřič z Bengálska, byl v roce 1852 prvním, kdo určil Everest jako nejvyšší horu světa pomocí trigonometrických výpočtů na základě měření teodolitem z 240 km vzdálené Indie. Před průzkumným měřením byl vrchol zeměměřiči nazýván pod jménem Peak XV. V padesátých letech 20. století indičtí zeměměřiči učinili přesnější měření, které se přiblížilo dnešním měřením a výpočtům výšky Everestu 8 848 m. Dnes je obecně přijímána hodnota 8 850 m zjištěná pomocí přístroje GPS umístěném na vrcholu hory v roce 1999. Everest stále roste díky pohybům tektonických desek, předpokládaný růst je 3 až 5 mm do výšky a 27 mm k severovýchodu za rok.

Je důležité zdůraznit, že Everest je horou, jejíž vrcholek je nejvýše nad mořskou hladinou. Za nejvyšší horu světa může být pokládána také Mauna Loa na Havaji, která je nejvyšší horou od základny, jež je ukryta pod mořskou hladinou na oceánském dně. Mauna Loa takto přesahuje 9 km, ale nad moře ční pouhými 4 170 metry.

Mount Everest má dlouhou historii pokusů o překonání, kterým dlouho odolával. V kontextu s dnešními komerčními výpravami je třeba si uvědomit, že dnešní návštěvníci mají oproti těm z první poloviny 20. století obrovské výhody: vyzkoušené cesty, pevně instalovaná lana a žebříky, lepší vybavení a mnohem důvěryhodnější předpovědi počasí. I tak ale Everest zůstává nebezpečnou horou...