V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2011/21

Z Multimediaexpo.cz

Os2-aurora45.png

OS/2 je výborný operační systém firmy IBM. Jeho vývoj byl sice již zastaven, ale stále má výjimečnou pozici v bankovním světě. Používá ho řada firem a velké množství jednotlivců, kteří mají zásadní zásluhu na skutečnosti, že jeho obliba opět stoupá... Nejlepším důkazem je nejnovějšího verze jeho přímého nástupce: eComStation verze 2.1, která se objevila na trhu před týdnem !

Úplně první verze systému OS/2 vznikla v roce 1987. V roce 1990 se firmy IBM a Microsoft rozešly. Zisky plynoucí Microsoftu z prodeje Windows 3.0 začaly být pro něj mnohem lákavější než případná spolupráce. IBM pokračovala ve vývoji OS/2 2.0 a udržování OS/2 řady 1.x. Microsoft se plně věnoval svým Windows a ponechal si rozpracovaný OS/2 3.0, který posloužil jako základ pro novou řadu – Windows NT.

V roce 1991 uvedla IBM OS/2 verze 1.30 s kódovým označením Cutter. Většina systému byla přepracována tak, aby neobsahovala kód od Microsoftu. Zajímavé je, že tato verze byla po odebrání kódu Microsoftu menší, stabilnější a také rychlejší než předchozí. Navíc se výrazným způsobem zjednodušila instalace ovladačů, byl přidán programovací jazyk REXX, přibyla podpora fontů Adobe Type 1 a cache pro souborový systém HPFS. Ovladače pro zobrazovací zařízení již podporovaly rozlišení 1024 × 768.

Začátkem roku 1992 vyšel systém OS/2 2.0 (Cruiser). Dvaatřicetibitový systém umožňoval díky virtuálnímu stroji spouštění mnoha programů určených původně jak pro DOS, tak pro Windows. IBM také zakoupila licenci na Windows 3.0, které pak prodávala pod názvem Win-OS/2.

Počátkem roku 1993 se objevila i verze 2.10 (Borg). V ní byl 32bitový grafický subsystém, Multimedia Presentation Manager, který podporoval video a zvuk. Zlepšila se podpora aplikací z Windows 3.x, přibyla podpora karet PCMCIA na přenosných počítačích a podpora vylepšeného řízení spotřeby.

V roce 1994 se objevila nová OS/2 Warp verze 3.0, která přinesla pronikavě lepší práci s multimédii, tiskárnami a PCMCIA zařízeními. Objevila se podpora protokolu TCP/IP a kvalitní aplikace, zdarma, pro práci s internetem. Nabízela mnohem větší komfort a stabilitu než Windows 95.

Na podzim 1996 přišel OS/2 Merlin verze 4.0, který opravdu obsahoval mnoho kouzelných vlastností. A některé z nich, třeba rozpoznávání hlasového vstupu, nedokázal Microsoft nabídnout svým uživatelům ani o 10 let později...