V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2011/28

Z Multimediaexpo.cz

Santana-Barcelona-1984-Flickr.jpg

Carlos Santana (* 20. července 1947), je hudebníkem, kytaristou a zpěvákem, který rozhodujícím způsobem ovlivnil rockovou hudbu svým svérázným stylem. Je pokládán za jednoho z nejlepších kytaristů světa. Santana si udělal jméno v hudebním světě nejen jako virtuozní kytarista, spolu se svou skupinou ovlivnil i mnoho dalších hudebníků v pozdějších letech. Odhaduje se, že celosvětově prodal kolem 80 milionů alb.

Již jako pětiletý přichází do styku s hudbou. Po přistěhování do San Franciska zakládá roku 1966 skupinu Santana Blues Band. Významný pro jeho kariéru je rok 1969: v srpnu vystupuje na festivalu ve Woodstocku a slaví tam úspěchy (legendární je jeho jedenáctiminutová instrumentální skladba Soul Sacrifice), v téže době pak vydává své první album Santana, která dva celé roky patří mezi pět nejprodávanějších desek.

V roce 1999 se Santanovi podařil jeden z nejvýznamnějších comebacků hudebních dějin: jeho album Supernatural slaví úspěch na celém světě a při udělování ceny Grammy roku 2000 zaznamenává s celkem devíti vyznamenáními nový rekord !

Carlos Santana a jeho žena Deborah se již dlouhou dobu angažují v různých dobročinných projektech v sociální oblasti. K takovým akcím patří třeba koncerty ve prospěch různých událostí. V roce 2003 věnoval Santana výtěžek svého turné Shaman tour (3 miliony dolarů) boji proti AIDS.