V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2012/19

Z Multimediaexpo.cz

Avatar-Teaser-Poster.jpg

Avatar (2009) je americko-britský sci-fi film Jamese Camerona, který pojednává o střetu pozemšťanů a domorodců na planetě Pandora. Jedná se o jeden z komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob, získal také řadu ocenění, především za vizuální efekty. Je natočen kombinací živých herců a počítačových animací.

Děj se odehrává v budoucnosti (od května do srpna roku 2154) na měsíci Pandora v systému Alfa Centauri, kde je Zemi nepodobná příroda, ve které žijí domorodci modré barvy kůže podobní lidem.

Desátník Jake Sully (Sam Worthington), bývalý příslušník námořní pěchoty, který je ale upoután na kolečkové křeslo, přilétá na Pandoru, aby nahradil svého náhle zemřelého bratra-dvojče při výzkumu domorodých obyvatel Na'vi. K proniknutí k domorodcům totiž slouží tzv. avataři vypadající jako domorodci, které vědci vytvářejí kombinací lidské DNA a DNA Na'vi. Tohoto avatara může pak člověk, kterému byl avatar vytvořen na tělo s využitím jeho DNA, ovládat na dálku svou myslí. Kromě vědců kolem botaničky doktorky Grace Augustinové (Sigourney Weaver) je ale na planetě také žoldácká armáda, které velí plukovník Miles Quaritch (Stephen Lang), a podnikatelé v čele s Parkerem Selfridgem (Giovanni Ribisi), kteří mají zájem o velmi cennou horninu. Největší naleziště se ale nachází pod obrovským stromem, kolem kterého je soustředěno centrum života domorodců. Jake Sully se dostane mezi Na'vi a má je přimět k přestěhování. To se mu ale nepodaří, místo toho se zamiluje do domorodé princezny Neytiri (Zoë Saldaña) a postupně objevuje a poznává přírodu Pandory, neznámá zvířata a rostliny a mytologii kmene Na'vi (kořeny stromů a veškerá příroda na planetě je propojená obdobou nervových vláken a tak je schopna uchovávat paměť a další procesy, domorodci se na tuto síť často napojují a nazývají ji božstvem Eywa).

Po čase je přijat i mezi válečníky a vede válku proti lidem. Ti sice dokáží těžkou technikou a bojovými vrtulníky zpustošit část pralesa a zničit velký strom, ale Jakeovi se podaří stmelit obyvatele planety a k boji se nakonec přidají i zvířata. Lidé jsou z planety vyhnáni a Jake Sully se speciálním přenosem dostane do svého avatara a zůstává na Pandoře jako jeden z Na'vi.