V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2012/25

Z Multimediaexpo.cz

American Beauty poster.jpg

Americká krása je slavný americký dramatický film režírovaný Samem Mendesem. Kevin Spacey v něm účinkuje jako Lester Burnham, muž středního věku pracující v kanceláři, který má krizi středního věku, když se šíleně zamiluje do nejlepší kamarádky své dcery. Annette Beningová účinkuje jako Carolyn, Lestrova materialistická manželka. Thora Birch hraje jejich nejistou dceru Jane. Ve filmu také účinkují Mena Suvari, Wes Bentley, Chris Cooper a Allison Janney.

Film je Akademií filmového umění a věd popisován jako satira amerických představ střední třídy o kráse a osobním uspokojení, analýza se soustřeďuje na zkoumání romantické a otcovské lásky, sexuality, krásy, materialismu, sebeosvobození a vykoupení. Film obdržel Oscara za nejlepší film (1999).

Lester Burnham je muž středního věku, který pracuje v kanceláři a pohrdá svou prací. Jeho manželka Carolyn je ambiciózní realitní makléřka, jejich šestnáctileté dceři Jane se rodiče hnusí, navíc má malou sebeúctu. Novými sousedy Burnhamových jsou Fittsovi, bývalý mariňák plukovník Frank Fitts, jeho introvertní žena Barbara a syn Ricky, kuřák marihuany a drogový dealer, jehož otec nutí do velmi přísného a disciplinovaného života. Ricky svou kamerou natáčí své okolí a doma skladuje stovky nahrávek. Lester je poblázněn Janinou kamarádkou Angelou poté, co ji uvidí tančit před basketbalovým zápasem ve škole. Začne o ní mít sexuální představy, během nichž se neustále také objevují růžové okvětní lístky. Carolyn si začne poměr se svým obchodním rivalem Buddym Kanem. Lester se dozví, že má být vyhozen z práce, ale vydírá šéfa a získá při odchodu 60 000 dolarů, začne pracovat ve fast foodu, koupí si své vysněné auto a začne pracovat na svém těle poté, co zaslechne Angelu, jak říká, že by byl sexuálně atraktivní, pokud by zapracoval na své fyzičce. Začne si také kupovat od Rickyho marihuanu a kouřit ji a kdykoli Angela navštíví Jane, flirtuje s ní. Přátelství obou děvčat potom ochladne a Jane se začne zajímat o Rickyho. Cestu k sobě najdou přes video, jenž Ricky nazývá nejkrásnější věcí, co kdy natočil – igelitový sáček tančící ve větru.