V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2013/02

Z Multimediaexpo.cz

BBZV140.JPG

Pustý hrad nebo Starý Zvolen je hradní komplex v katastrálním území města Zvolen nad soutokem Hronu a Slatiny v nadmořské výšce 475–571 m.n.m. Skládá se ze dvou hradních komplexů: Dolního a Horního hradu. Mezi nimi se nachází spojovací část dlouhá téměř 400 metrů, kterou v části u Dolním hradu tvoří 206 metrů dlouhá zeď. Rozloha Pustého hradu je 7,6 ha.

Ačkoliv jde o ruinu, ve srovnání s jinými evropskými, ale i světovými hrady vystavěnými na vrcholcích, je pravděpodobně největší (syrský Krak des Chevaliers má rozlohu cca 2,7 ha a přitom jde spíše o pevnost než klasický hrad).

Dlouholetý archeologický výzkum Václava Hanuliaka na Horním hradě (v letech 19922008) jednoznačně dokázal existenci staršího pravěkého kamenozemního valu, na kterém byla postavena středověká hradba. V zásypu valu se našel střepinový materiál především z pozdní doby bronzové. Kromě nálezů lužické kultury se zde našly i střepy kyjatické kultury. Strategické postavení kopce bylo využito i v pozdní době kamenné. Svědčí o tom nálezy Bádenské kultury. Dávné osídlení dokládají spony a keramika z doby laténské. Na severozápadním svahu Horního Pustého hradu se v roce 1944 našel poklad předmětů z doby bronzové.

První sezóna výzkumu na Dolním hradě v roce 2009 prokázala existenci staršího pravěkého valu pod západní linií jeho středověkého opevnění. Původně měl kamenozemní konstrukci a v jeho zásypu se nachází keramika výhradně z pozdní doby kamenné. Na nádvoří Dolního hradu jsou potvrzeny nálezy i z mladší a pozdní doby bronzové.

Nejstarší středověkou stavbou na Pustém hradě je věž královského komitátního hradu z 12. století. Spolu s příslušejícím opevněním se nachází na nejvyšším místě hradního kopce – na kótě 571 m.n.m. Nejstarší zprávu o Zvolenském (Pustém) hradě obsahuje vyprávěcí pramen zvaný Gesta Hungarorum (Činy Maďarů), napsaný na počátku 13. století. Zánik hradu se datuje do poloviny 15. století.