V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2008/02

Z Multimediaexpo.cz


Kg-foto13.jpg

Karel Gott (* 14. července 1939) je jeden z nejvýznamnějších českých zpěváků, nekorunovaný král české pop music, jehož jméno už čtyři desetiletí zdobí přívlastek Zlatý hlas z Prahy. Je jednou z největších legend české hudební scény celé historie a to jak moderní, tak klasické. Současně je vlastně jediným českým zpěvákem, který se výrazně prosadil i v zahraničí.

Neuvěřitelná byla a je jeho popularita, která zasáhla prakticky všechny generace a trvá bez větších výkyvů nebo přestávek už více než 40 let. Na poli toho hudebního žánru jen těžko najdeme podobná srovnání – v tomto směru je opravdovým fenoménem. Gottovi však rovněž často bývá vyčítána jeho spolupráce s komunistickým režimem.

V roce 1958 získává první místo v soutěži amatérských zpěváků, ale teprve až v roce 1960 definitivně odchází z ČKD a věnuje se profesionálně již pouze zpěvu. První opravdové úspěchy ovšem nepřicházejí nijak rychle, u publika budí spíše smíšené a kontraverzní pocity, obecenstvo si těžko zvyká na jeho projev, který se zcela vymyká zažitým trendům v tehdejší taneční hudbě. Teprve až éra twistu v letech 19621964 přinesla do české pop music výrazné oživení ze kterého vzešlo mnoho hvězd a hvězdiček, přestože drtivá většina z nich časem zapadla. Byla to však také šance, na kterou čekal i Karel Gott.

V roce 1962 dostal Karel Gott nabídku na angažmá do toho nejslavnějšího, tehdy ještě nového divadla Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. A právě tento fakt znamenal zásadní zlom v jeho karieře. Už v tomto roce díky duetu s Vlastou Průchovou „Až nám bude dvakrát tolik“ zvítězil v rozhlasové hitparádě. V roce 1963 se jeho píseň „Oči sněhem zaváté“, z autorské dílny Semaforu, stává doslova dynamitem, když je vyhlášena absolutně největším hitem roku. S mnohými dalšími hity se Karel Gott poprvé ocitá na samotném vrcholu a je vyhlášen Zlatým slavíkem 1963, což pro něho znamená doslova raketový start...