V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2008/03

Z Multimediaexpo.cz


Alan Turing.jpg

Alan Mathison Turing (* 23. červen 1912, † 7. červen 1954) byl významný britský matematik, logik, zakladatel moderní počítačové vědy i dalších vědních oborů.

Narodil se v Londýně a už od mládí měl problémy s okolím. Během studia se zabýval matematikou, logikou a kvantovou fyzikou, ale nejvíc ho zaujal starý sen Pascala a Leibnize o samočinném počitači. V roce 1936 publikoval slavnou práci, popisující obecné principy univerzálního Turingova stroje, který dokáže provádět libovolné matematické operace. Položil základy moderní počítačové vědy, ale sám už hleděl mnohem dál a snil o umělé inteligenci. Vyslovil názor, že "všechny duševní procesy mohou být modelovány počítačovým programem". Mezi lidským myšlením a počítačovým programem není rozdíl a jednoho dne přijde "éra myslících strojů". Tyto jeho téze nejsou dodnes spolehlivě ani prokázány, ani vyvráceny a jsou neustále předmětem ostrých sporů.

Turing byl vždy o několik kroků před ostatními a jeho myšlenky předbíhaly dobu o 20 až 30 let ! Jeho genialita však probouzela závist a také jeho dost výstřední chování mu nadělalo mnoho nepřátel. Od roku 1948 byl profesorem na univerzitě v Manchesteru.

Od roku 1966 uděluje společnost Intel prestižní cenu za významný přínos v informatice, která nese jeho jméno - Turingova cena !