V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2008/10

Z Multimediaexpo.cz


Daniel Radcliffe.jpg

Daniel Jacob Radcliffe (* 23. července 1989) je britský filmový, divadelní a televizní herec, známý především ztvárněním role Harryho Pottera v sérii stejnojmenných filmů o mladém čarodějnickém učni anglické spisovatelky Joanny Kathleen Rowlingové.

Daniel se narodil v jako jedíné dítě literárního agenta Alana Radcliffa a castingové agentky Marcii Greshamové. V prosinci 1999 debutoval v dvojdílné televizní verzi Davida Copperfielda na motivy Charlese Dickense.

V roce 2000 byl osloven producentem Davidem Heymanem, aby se zúčastnil konkurzu na Harryho Pottera. V srpnu téhož roku byl vybrán do role velkorozpočtové adaptace kouzelnického učne na motivy knižní série J.K.Rowlingové. Také ona sama Radcliffův výběr potvrdila. Jeho druhý debut byl v roce 2001 ve filmu The Tailor of Panama (Krejčí z Panamy), kde si zahrál i Pierce Brosnan. Harry Potter a kámen mudrců byl do kin uveden o rok později. Samozřejmě si zahrál v dalších čtyřech dílech Harryho Pottera: Harry Potter a Tajemná komnata (2002), Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004), Harry Potter a ohnivý pohár (2005) a Harry Potter a Fénixův řád (2007). Podepsal také smlouvy na šestý a sedmý díl: Harry Potter a princ dvojí krve a Harry Potter a relikvie smrti...