V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2008/13

Z Multimediaexpo.cz


Wernher von Braun.jpg

Wernher von Braun (* 23. března 1912, † 16. června 1977) byl slavný konstruktér německých a později amerických raket. Zkonstruoval první vojenskou raketu na světě (V-2), kterou Německo ostřelovalo Londýn a také gigantickou americkou nosnou raketu Saturn V, která vynesla první lidi až na Měsíc !

Již jako mladík se díky svému zájmu o vesmír aktivně zapojil do Německé raketové společnosti. Wernher von Braun byl vedoucím představitelem skupiny známé jako „raketový tým“, která stála za vývojem balistické rakety V-2 pro nacistické Německo. I přes to, že byl zaneprázdněn pracemi, 27. července 1934 von Braun získal doktorát v oboru kosmického inženýrství. Rakety V-2 byly vyráběny v laboratořích Mittelwerk, a to prostřednictví nucených prací vězňů z koncentračního tábora Dora. Úloha von Brauna v tomto kontroverzním podniku je dodnes otázkou sporů.

Von Braunova raketa V-2 měla dolet až 300 kilometrů a mohla nést jednu tunu užitečného zatížení. Raketa měla délku 14 metrů a vážila 12 246 kilogramů. Pohybovala se rychlostí 5 632 kilometrů za hodinu, a proto jí nebylo možné sestřelit před dopadem a následnou explozí.

20. června 1945 byl schválen přesun von Brauna do Ameriky. Spolu s ním byl transportován i jeho raketový tým z území poraženého Německa na americkou základnu Fort Bliss v Texasu. 14 let po Druhé světové válce von Braun pracoval pro Armádu Spojených států na výrobě balistických raket, které byly zpočátku testovány v Novém Mexiku. Zde bylo vypuštěno téměř 70 raket V-2. V roce 1950 se von Braunův tým přesunul do Redstone Arsenal nedaleko Huntsville v Alabamě a jeho práce zde vyústila stavbou rakety Redstone, jež vynesla do vesmíru první americkou družici Explorer 1...