V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2008/18

Z Multimediaexpo.cz


Anja Parson.jpg

Anja Sofia Tess Pärson (* 25. dubna 1981) je švédská lyžařka, olympijská vítězka ve slalomu a sedminásobná mistryně světa.

Zpočátku byla specialistkou výhradně na točivé disciplíny. V celkovém pořadí slalomu obsazovala často třetí místa a na mistrovství světa 2001 korunovala své slalomové snažení titulem světové šampionky.

Rychle pokračoval i její vzestup v obřím slalomu, přestože první vyhrála až v lednu 2003 v Cortině d'Ampezzo. Do konce sezóny 2002-2003 ale vyhrála další dva obří slalomy a vybojovala první malý křišťálový glóbus za vítězství ve Světovém poháru. Mezitím už absolvovala svou premiéru na zimních olympijských hrách Salt Lake City 2002. V obřím slalomu skončila druhá za suverénkou her Janicou Kosteličovou, ve slalomu pak třetí.

Na mistrovství světa 2003 vybojovala zlato v obřím slalomu, vyhrála absolutní klasifikaci světového poháru v roce 2004 společně s vítězstvími v pořadí slalomu a obřího slalomu. Celkové vítězství obhájila v roce 2005. Svou největší soupeřku Kosteličovou porazila v nejtěsnějším souboji historie o pouhé tři body. Na mistrovství světa v roce 2005 ale vybojovala zlato nejen v obřím slalomu, ale také v Super-G ! Když o rok později vyhrála poprvé i sjezd, stala se jednou z mála sjezdařek, které vyhrály ve světovém poháru závody ve všech čtyřech disciplínách...