V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2008/42

Z Multimediaexpo.cz


Grass.JPG

Günter Wilhelm Grass (* 16. října 1927) je přední německý spisovatel. V roce 1999 obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Proslul zejména románem Plechový bubínek, jenž se řadí ke klíčovým textům evropské poválečné literatury.

Dva roky (1946-1947) pracuje v kamenném dole, kde si osvojuje základy práce s kamenem. Po následující léta studuje sochařství a kresbu, prvně na Kunstakademie Düsseldorf a následně, v rozmezí let 1953-1956, na Universität der Künste Berlin. Mezitím se stává členem Skupiny 47. Má vystaveno a instalováno poměrně mnoho soch a kamenických prací, sám si pak ilustruje své knihy.

Prvním Grassovým uvěřejněným čistě prozaickým dílem (do té doby byl známý jako básník, dramatik i autor rozhlasových her) dílem je historicko-satirická freska poválečného Německa Plechový bubínek, která staví Grasse do pozice vypravěče bezmála epického charakteru. Text v sobě mísí popisnost naturalismu, nápaditost surrealismu, nezalekne se však ani experimentální polohy a dramatického i lyrického pojetí výpravy. Dílo je řazeno do magického realismu. Plechový bubínek se stává základním kamenem tzv. Gdaňské trilogie, za jejíž poslední díl - Psí roky (1999) - obdržel Grass Nobelovu cenu za literaturu. Grassova tvorba svým novým nečernobílým pohledem na válečné hrůzy a nacistické hnutí zasadně determinuje literární reflexi období nacistického i poválečného Německa a v jistém ohledu také přispěla ke zpětnému sblížení četných etnik střední Evropy.