V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2008/45

Z Multimediaexpo.cz


LewisHamilton 2 2007 amk.jpg

Lewis Carl Hamilton (* 7. ledna 1985) je britský pilot Formule 1 a aktuální mistr světa 2008, který v současnosti jezdí za McLaren.

Hamilton závodil v motokárách od osmi let. Když mu bylo devět, setkal se při předávání ocenění s šéfem týmu McLaren Ronem Dennisem a řekl mu, že jednou by chtěl závodit za McLaren. O čtyři roky později, podepsal Hamilton smlouvu s McLarenem na program pro podporu mladých jezdců. Hamilton se roku 2000 stal Evropským šampiónem v motokárách, kde získal maximální počet bodů a o rok později přestoupil do závodních aut. Postupoval skrz juniorské formule, získal titul ve Formuli Renault, Formuli 3 a GP2. Poté se stal už jezdcem Formule 1 a rok 2007 zahájil u týmu McLaren, tak jak kdysi řekl Ronu Dennisovi... Ve své první sezóně, se stal jediným nováčkem, který kdy vedl šampionát. Ve své první sezóně obsadil skvělé konečné druhé místo. V druhé sezóně se stal nejmladším mistrem světa v historii Formule 1.

Hamilton je také prvním jezdcem tmavé pleti ve Formuli 1. Willy T. Ribbs roku 1986 na okruhu Estoril v Portugalsku, pouze testoval pro tým Brabham, ale nikdy nestartoval v závodě F1. Hamilton je též prvním jezdcem tmavé pleti, který zvítězil na slavném okruhu Indianapolis v libovolných závodech. A nakonec je třetím nejmladším pilotem, který získal pole position a 14. pilotem, který při svém debutu stál na stupních vítězů...