Šablona:Článek týdne/2008/46

Z Multimediaexpo.cz


Bud Spencer (* 31. října 1929) je známý italský sportovec a herec.

Carlo Pedersoli v mládí vystudoval práva, věnoval se však zejména sportu - byl špičkovým plavcem a hráčem vodního póla. Startoval na olympijských hrách v letech 1952 a 1956. Je mistrem Itálie ve stylu prsa (1948), několikanásobným mistrem Itálie ve volném stylu na 100 metrů.

Herectví ho nijak nelákalo, ale zlom nastal poté, co se setkal s Mariem Girottim, známém více jako Terence Hill. Spolu natočili řadu italských westernů (tzv. spaghetti western), např. Trumfové eso, Pravá a levá ruka ďábla, Malý unavený Joe, Jestli se rozzlobíme, budeme zlí a další). Dvojice si získala obrovskou popularitu zejména v Evropě, ačkoliv kritici nebyli jeho hereckým stylem příliš nadšeni a mluvili mimo jiné o laciných komediích, pokleslé grotesce a bezduchém fackování. O popularitě dvojice hovoří i fakt, že vznikla celá série filmů Šimon a Matouš, kde oba představitelé hlavních postav založili svoji kariéru na napodobování Spencera s Hillem...

V roce 1960 se Pedersoli oženil s Marií Amatovou, s níž má tři děti. V roce 1967 si nechal úředně změnit své jméno na Bud Spencer. Je věřícím katolíkem, vede příkladný rodinný život a je úspěšným podnikatelem.