V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2008/49

Z Multimediaexpo.cz


BHOPAL (231583728).jpg

Katastrofa v Bhópálu je největší známá průmyslová havárie v historii. Během 3 dnů po havárii zemřelo přibližně 8 000 lidí. Do dnešního dne zemřelo přibližně 20 000 lidí. Celkový počet zasažených lidí dosáhl počtu 520 000.

V noci z 2. na 3. prosince 1984 došlo v indickém městě Bhópál k obrovské průmyslové katastrofě v chemické továrně společnosti Union Carbide. Katastrofa byla zapříčiněna vniknutím většího množství vody do chemického reaktoru, což mělo za následek náhlý nárůst teploty a tlaku. Následná exploze uvolnila obrovský jedovatý mrak, který byl roznesen do okolí. Vlivem vypnutého poplašného zařízení nedošlo k varování obyvatelstva před blížícím se nebezpečím.

Jedovatý mrak zasáhl blízké obydlené oblasti, kde začal zabíjet. Účinek jedu byl okamžitý. Jed měl za následek okamžitou smrt (či slepotu s následnou smrtí) vlivem „spálení“ tkání očí a plic. Toxické látky pronikly do krevního řečiště, kde vážně poškodily další tělesné orgány. První akutní příznaky zasažení se projevovaly zvracením, pocitem pálení očí, v nose a v krku. Následné respirační selhání bylo hlavní příčinou úmrtí. V některých případech vyvolal plyn tak silnou vnitřní sekreci, že došlo k zaplnění celých plic tekutinou...

Ti, co přežili první zasažení plynem, měli nenávratně poškozené plíce, silné bolesti hlavy, poruchy rovnováhy, deprese, únavu, vyčerpání, podrážděnost. Dalšími poruchami bylo poškození trávicí trubice, pohybového aparátu, rozmnožovacího a imunitního systému.