V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2008/52

Z Multimediaexpo.cz


Karel Svoboda (* 19. prosince 1938, † 28. ledna 2007) byl významný český skladatel filmové, televizní, populární a muzikálové hudby. Spolupracoval s Karlem Gottem a s textařem Jiřím Štaidlem.

Od dětství se učil hře na klavír, vystudoval střední školu a začal studia na medicině v Praze. Později se živil jako velmi úspěšný hudební skladatel. V roce 1965 vyšla jeho první gramofonová deska se skladbou Slunce za oknem, kterou nazpíval Jaromír Mayer. Nedlouho poté se Svobodova kariéra rozjíždí i v Německu.

V roce 1968 navázal Svoboda spolupráci s Karlem Gottem, který má dnes v repertoáru asi 80 jeho písní. V šedesátých a sedmdesátých letech jsou interprety jeho písní mimo jiné také Hana Zagorová, Eva Pilarová, Milan Drobný, Waldemar Matuška, Lešek Semelka, Jiří Schelinger nebo Jana Kratochvílová. V 80. letech k nim pak přibyli Michal David, Iveta Bartošová, Petr Sepéši, Marcela Březinová, italská zpěvačka Anna Rusticano, Marcela Holanová, Petra Janů a Dalibor Janda.

Také v 90. letech se Karel Svoboda udržel v branži populární hudby produkováním obchodně úspěšných CD Daniela Hůlky, Leony Machálkové nebo Petra Koláře. A začíná psát i svůj první muzikál Dracula...