Šablona:Článek týdne/2009/09

Z Multimediaexpo.cz


HMaier2.jpg

Hermann Maier, přezdívaný Herminátor, (* 7. prosince 1972) je slavný rakouský sjezdový lyžař, který vyhrál čtyři tituly ve Světovém poháru (1998, 2000, 2001, 2004), čtyři olympijské medaile (dvě zlaté na hrách v Naganu v roce 1998) a tři tituly mistra světa (dva v roce 1999, jeden v roce 2005).

Od dětství se začal věnovat sjezdovému lyžování, ale byl slabý a lehký a už v 15 letech začal mít problémy s koleny. Přesto se každý večer po práci snažil trénovat. Za tmy jezdil na kole, aby načerpal stehenní svalovou hmotu, ale jezdil i na sjezdovkách.

Po čase začal jezdit amaterské závody. Na jedněch závodech si ho jako naděje všimli a dostal nabídku, aby jel jako předjezdec na závodech ve Flachau. Jeden z trenérů mu čas změřil a zjistil, že by se umístil na 12. místě. Tímto začala jeho výjimečná kariéra sjezdového lyžaře.

24. srpna 2001 utrpěl při nezaviněné dopravní nehodě velmi vážná zranění. Utrpěl otevřenou zlomeninu bérce třetího stupně, pohmožděninu pánve s rozšířeným hematomem v oblasti hýždí, trhlinu s pohmožděninou pravé paty na pravé holenní kosti a přes levou holenní kost, zhmožděninu stehna a lebky, odřeniny v oblasti pánve, zhmožděniny v oblasti pánve provázené zaškrcením žil, což vedlo k projevům ochrnutí, objevily se i známky selhání ledvin. Lékaři se obávali o jeho nohu, kterou se jim nakonec podařilo zachránit.

Maier se musel znovu naučit chodit a jezdit na lyžích. Nakonec se po 508 dnech vrátil do kolotoče SP. V lednu 2003 vyhrál závod Světového poháru v super G a v únoru 2003 získal v super G stříbro na MS...!