V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2009/17

Z Multimediaexpo.cz


SydneyOperaHouse.jpg

Jørn Utzon (* 9. dubna 1918, † 29. listopadu 2008) byl slavný dánský architekt.

Jeho nejslavnější stavbou je budova Opery v Sydney.

Jeho vítězství v architektonické soutěži o vybudování Opery v Sydney v roce 1957 bylo velkým překvapením. Utzon zaslal do soutěže výkresy, které jen málo překračovaly úroveň předběžných náčrtů. Jeden z porotců Eero Saarinen je ale označil za dílo génia a jediné, které může podpořit.

Přesunul se do Sydney, kde dlouho dohlížel na realizaci svých plánů. Projekt se ale jeho zásluhou i vinou vnějších okolností opakovaně měnil, Utzon se po roce 1965 dostal do konfliktu s novým ministrem veřejných prací Davisem Hughesem, který nakonec přerostl v jeho odjezd z Austrálie. Stavba byla dokončena v jeho nepřítomnosti a otevřena v roce 1973.

Za problémy při výstavbě opery mohou být politické otázky, které vedly k nepřiměřeně nízko nastaveným finančním plánům a později k mnohonásobnému překročení rozpočtu. Související skandál a pokažená pověst později zabránily Utzonovi v získání dalších velkých zakázek.

Navrhl ještě několik menších staveb v Dánsku, vlastní dům na Mallorce a hlavně budovu Kuvajtského národního shromáždění ve městě Kuvajt, ale některé jiné stavby, jako divadlo v Curychu, divadlo v libanonské Džeitě či stadion v saúdskoarabské Džeddě zůstaly jen na papíře.

Až po přelomu století se znovu vrátil do Austrálie, na kterou při svém odchodu zanevřel, a převzal Pritzkerovu cenu za rok 2003, čestné občanství Sydney a čestný doktorát na tamní univerzitě.

V okamžiku své smrti byl jediným žijícím architektem, jehož stavba byla zapsána na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO...