Šablona:Článek týdne/2009/19

Z Multimediaexpo.cz


Audrey Hepburn Roman Holiday cropped.jpg

Audrey Hepburn (* 4. května 1929, † 20. ledna 1993) byla slavná americká herečka nizozemsko-britského původu, jedna z nejznámějších tváří filmového plátna druhé poloviny 20. století a nositelka cen Oscar, Tony, Emmy i Grammy !

Ačkoliv se narodila v Bruselu. Její maminka pocházela z velmi staré a významné holandské rodové šlechty (rod van Heemstra), příjmení Hepburn pak pochází od skotských šlechtických předků jejího otce Josepha Rustona.

V roce 1951 na popud francouzské spisovatelky přijímá nabídku na titulní roli broadwayské show Gigi a poprvé opouští evropský kontinent a odjíždí do USA.

Prakticky současně s tím také přichází druhý zásadní zlom její herecké kariéry v podobě hlavní role v novodobé filmové pohádce Prázdniny v Římě, která Audrey Hepburn vynáší do hvězdné společnosti. Za tento film také získává debutující Hepburn v roce 1954 cenu americké filmové akademie – Oscara. V roce 1954 také získává prestižní divadelní ocenění Tony za roli Ondiny ve stejnojmenné brodwayské divadelní hře.

Ačkoliv sama Audrey nikdy netrpěla vážnou formou anorexie, její nízká tělesná váha narušovala umělecký i osobní život. Pro mnohé představovala nový typ krásy, její útlý vzhled často řídil vývoj módy a dodnes zůstává nedostižným symbolem elegance, idolem osobního šarmu, noblesy i charisma, jakož i prototypem nevšední krásy, inteligence a mimořádné oduševnělosti (hovořila plynně sedmi světovými jazyky). Vše se v její osobě vzácně snoubilo s velkým hereckým a pohybovým nadáním do nenapodobitelného originálu, který dodnes obdivují miliony filmových a televizních diváků na celém světě...