V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2009/26

Z Multimediaexpo.cz


Michael Jackson 1984.jpg

Michael Joseph Jackson (* 29. srpna 1958, † 25. června 2009) byl velmi slavný americký popový zpěvák a skladatel černošského původu.

Pocházel z devíti sourozenců a svou hudební kariéru zahájil již jako chlapec. Počátkem 60. let jeho starší bratři vystupovali v sourozenecké skupině a Michael se k nim přidal v roce 1964. Brzy se stal jako nejmladší lídrem skupiny The Jackson 5.

Skupina prorazila v roce 1969 a první LP vydala, když bylo Jacksonovi 12 let. Souběžně s tím už tehdy odstartoval sólovou kariéru. Prvním jeho hitem byla balada Got to Be There (1972). Naposledy s bratry vystoupil v roce 1984. Dnes je považován za jasného „King Of Pop“ (krále popu).

První autorskou desku s názvem Off the Wall vydal v roce 1979. Další alba: Thriller – nejprodávanější album všech dob – vydal o tři roky později. Následovalo Bad – druhé nejprodávanější album všech dob – a Dangerous. Následovalo album HIStory, Blood on the Dance Floor a album Invincible.

Michaelova nahrávací společnost Sony music však neměla zájem o to, aby album Invincinle mělo komerční úspěch, potřebovala Michaela izolovat od finančních příjmů, aby byl nucen jí odprodat svůj podíl v jejich ATV katalogu. Z alba Invincible vyšel jen jeden singl a natočil se pouze jeden videoklip. I tak se alba prodalo úctyhodných 9 milionů nosičů.

Tento spor se Sony v podstatě ukončil kariéru Michaela Jacksona...