V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2009/39

Z Multimediaexpo.cz


Romy Schneider BW.jpg

Romy Schneider (* 23. září 1938, † 29. května 1982) byla rakousko-německá herečka, která se proslavila především rolí ve filmové trilogii o rakouské císařovně a bavorské princezně – Alžbětě Bavorské (známé pod přezdívkou Sissi). Pocházela z herecké rodiny. V září 1949 se její rodiče rozvedli. V sedmi letech odešla Romy Schneider do internátu v Goldensteinu poblíž Salzburgu, odkud odešla v roce 1953.

Po rozchodu s Alainem Delonem, který ji opustil, se pokusila o sebevraždu. Jako rány osudu, které již tato krásná herečka nebyla schopná přestát, zapůsobila smrt jejích blízkých, nejprve otce a babičky Rose (též byla herečka), bývalého manžele Harryho a především smrtelný úraz jediného syna, čtrnáctiletého Davida, který se přihodil v létě roku 1981. David zemřel, když se při přelézání plotu nabodl na ocelový hrot. Jeho smrt jí velmi ranila.

Již v roce 1953 se poprvé objevila ve filmu Šeříky až bílé začnou kvést, následoval film Ohňostroj a film Mládí královny Viktorie. Následovala trojice nejznámějších a neslavnějších filmů, letech 1956 a 1957 se objevila, ve třech filmech o rakouské císařovně a uherské královně (Sissi, Sissi, mladá císařovna, Sissi, císařovnina osudná léta) po boku Karlaheinze Böhma. Při natáčení filmu Robinson nemá zemřít se zamilovala do Horsta Buchholze. Za svůj život se vypravila dvakrát do Hollywoodu, aby tzv. dobyla Ameriku, ale ani jednou se jí to nepodařilo, protože hrála v několika nepovedených komediích. V roce 1957 se tak stalo na pozvání studia Walta Disneye.

Šest let žila s hercem Alainem Delonem, se kterým se setkala mnohokrát i před filmovou kamerou. Ve filmu Pokrevní příbuzní z roku 1979 se setkala také s Audrey Hepburnovou a Omarem Sharifem, ve filmu Přízrak lásky z roku 1980 s Marcellem Mastroiannim. Za roli ve filmu Důležité je milovat obdržela v roce 1974 cenu César, za roli ve snímku Docela obyčejný příběh obdžela v roce 1979 cenu Davida di Donatella i Césara. Jejím posledním filmem byl snímek Poutnice ze Sans-Sousi natočený v říjnu 1981.