Šablona:Článek týdne/2010/08

Z Multimediaexpo.cz


Martina Sablikova 2010.jpg

Martina Sáblíková (* 27. května 1987) je vynikající česká rychlobruslařka.

Martina Sáblíková se sportu věnuje od dětství. Nejdříve hrála basketbal v klubu BK Žďár nad Sázavou [1], od roku 1998 se začala věnovat rychlobruslení. Tehdy se trenér Petr Novák dohodl s několika rodiči na založení vlastního Bruslařského klubu Žďár. Jeho svěřenkyní se stala i tehdy 11–letá Sáblíková, jejíž matka Eva spravovala pro Novákovu manželku učetnictví. Martina začala s dalšími dětmi trénovat, jak v zimě na ledě na přírodní dráze ve Svratce, tak i v létě na kole a na kolečkových bruslích. Pomohly také netradiční Novákovy metody, například speciální prkno, na němž Martina se svým mladším bratrem Milanem trénovala doma v bytě (klouzání z jedné strany k druhé).

Od svých 14 let jezdí ve Světovém poháru (SP), v roce 2004 se poprvé kvalifikovala do elitní skupiny SP. V únoru 2006 se poprvé zúčastnila zimních olympijských her (ZOH), při jejich zahájení byla českou vlajkonoškou. O měsíc později získala stříbrnou medaili na mistrovství světa juniorů.

Od sezóny 2006/2007 se pravidelně umisťuje na předních místech Světového poháru, získala mnoho medailí na mistrovstvích Evropy i světa. V letech 2007 a 2009 se stala Sportovkyní roku České republiky. Kromě toho je držitelkou několika světových juniorských a seniorských rekordů.

Martina je proto nejúspěšnějším závodníkem v české rychlobruslařské historii. V únoru 2010 vybojovala dvě zlaté a jednu bronzovou medaili na ZOH ve Vancouveru !!