V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2010/10

Z Multimediaexpo.cz


ILendl.jpg

Ivan Lendl (* 7. března 1960) je bývalým světovým hráčem číslo 1 profesionálního tenisu. Byl jedním z nejdominantnějších tenistů v 80. letech 20. století a pobýval na špici světového tenisového žebříčku až do začátku 90. let. Tennis magazine ho vyhlásil jedním z deseti nejúspěšnějších tenistů od roku 1966 a zdůraznil jeho důležitost, jeho profesionální přístup který ovlivnil tenisovou historii a plejádu hráčů kteří přišli po něm.

Svou úspěšnou profesionální dráhu začal v socialistickém Československu. V roce 1980 pomohl k vítězství ČSSR v Davis Cupu. V roce 1986 emigroval do USA a o 6 let později se stal americkým občanem. Lendl vyhrál osm grandslamových titulů ve dvouhře během své kariéry. Probojoval se celkem do 19 grandslamových finále což je dosud rekord mezi muži. Dosáhl alespoň jednoho grandslamového finále během 11 let v řadě, rovněž rekord všech dob který byl později vyrovnán Petem Samprasem. Jediný grandslam, který nezískal je Wimbledon. Ze čtrnácti účástí se probojoval dvakrát do finále a pětkrát do semifinále.

Lendlova hra spoléhala zejména na sílu, fyzickou kondici a tlak ze základní čáry, což předznamenalo moderní éru silového tenisu. Jeho neúprosný celodvorcový styl hry brzo poté převzal dominanci nad světovým tenisem...