V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2010/12

Z Multimediaexpo.cz


Late model Ford Model T.jpg

Ford Model T byl automobil vyráběný geniálním Henry Fordem od roku 1908 do roku 1927. Rok 1908 se díky němu stal historickým milníkem, počátkem široké popularity automobilu v USA, první masově motorizované zemi světa. Model T je všeobecně pokládán za první cenově dostupný vůz, který „postavil Ameriku na kola,“ a to díky Fordovým inovacím, jako byla výroba na montážní lince namísto individuální ruční výroby nebo myšlenka platit zaměstnancům mzdu úměrnou ceně vozu. První sériový vůz Modelu T byl postaven 27. září 1908 v továrně Piquette Plant v Detroitu.

Od založení automobilky v roce 1903 do příchodu Modelu T Ford vyráběl nebo navrhl několik modelů automobilů. Řada začala Modelem A, nebylo zde však 19 vyráběných modelů (od A do T), některé totiž zůstaly jen prototypem. Bezprostředně před Modelem T se vyráběl Ford model S, vylepšená verze do té doby nejúspěšnějšího Fordu – Modelu N.

Oproti očekávání nenásledoval Model U, ale Ford Model A. Společnost veřejně prohlásila, že nové auto je o tolik lepší než staré, že Henry Ford chtěl začít znovu od písmene A.

Model T byl prvním automobilem, které se vyrábělo na různých místech světa současně. První Modely T mimo ameriku začaly sjíždět z pásů ve Velké Británii (v roce 1914), následovala výroba v Německu a různých jihoamerických zemích, včetně Argentiny a Brazílie.

V roce 1999 byl Ford Model T vyhlášen Automobilem století a v roce 2000 byl motor Fordu Model T zařazen mezi 10 nejlepších motorů století...