Šablona:Článek týdne/2010/14

Z Multimediaexpo.cz


Lockheed SR-71 Blackbird.jpg

Lockheed SR-71 Blackbird, neoficiálně známý jako Blackbird, byl naprosto unikátní americký stategický průzkumný letoun, určený pro velké výšky a obrovské rychlosti.

Jeho konstrukce byla přizpůsobena pro lety ve výšce až 25 km a rychlostem okolo 3 000 km/h, použito bylo hlavně titanu. Letoun tak odolával teplotám až 300 °C. Křídlo mělo delta profil a bylo navrženo co nejštíhlejší, jak na trupu, tak i na křídle jsou dilatační spáry, které umožní natažení letounu až o 0,1 m. Vpředu ve vyměnitelném krytu letounu a podél trupu v kontejnerech se nacházejí infračervená, optická i elektronická čidla a senzory. U letounu také byla poprvé využita technologie stealth, díky které se letoun stal těžko rozpoznatelným (odrazová plocha se rovná velikosti sportovního letadla).

Blackbird je, mimo jiné, letadlem komiksových superhrdinů X-Men.

Blackbird je respektovaným držitelem mnoha rekordů. V roce 1965 dosáhl rychlosti 3 331,51 km/h a ustáleného letu ve výšce 24 462 m. Jiný Blackbird zase urazil 3 869 km za 68 minut, takže jeho průměrná rychlost byla přibližně 3 400 km/h. Přes obrovskou snahu vojenských protivníků nebyl žádný SR-71 nikdy sestřelen...