V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2010/22

Z Multimediaexpo.cz

Litchi chinensis Luc Viatour.jpg

Liči čínské (Litchi chinensis) je ovoce se stejnojmenného stromu. Rod Liči obsahuje jediný druh. Liči je nejznámější ze skupiny rostlin s jedlými plody z čeledi mýdelníkovitých.

Liči je plodem stále zeleného majestátného stromu, který může dorůstat 15 – 20 m a dožít se i přes 200 let. Pro snazší sběr ovoce se však udržuje řezem na výšce okolo 6-10 m. List je poněkud kožovitý, mladé listy mají načervenalou barvu, starší jsou tmavě zelená na svrchní a šedo zelené na spodní straně.

Samosprašné květy jsou směstnány ve velkých květenstvích, mají zelenobílé nebo žlutobílé až nažloutlé květy a drobné tyčinky. Stromy kvetou a rodí na konci větviček, které se při sklizni odlamují. Opylení zajišťuje hmyz, převážně včely. Silné deště a dlouhé mlhy při kvetení pyl poškozují. Ze všech opylených květů se plody nevyvíjejí a některé plody mají zakrslé semeno.

Plody peckovice visící v nápadných shlucích jsou jahodově červené, narůžovělé nebo oranžové, některé mají zelenavý nádech. Jsou oválného, kulatého nebo srdčitého tvaru. Oválné plody mívají v průměru 2,5 cm a na délku 4 cm. Uvnitř je lesklé, tvrdé nepoživatelné semeno velikosti fazole, které je obaleno slonově bílým, narůžovělým nebo namodralým voňavým a šťavnatým skelným míškem, od něhož se semeno snadno oddělí. Právě tato dužnatá vrstva je důvodem, proč se liči pěstuje. Ovoce zraje od července do října, dozraje asi 100 dnů poté, co strom kvetl. Slupka plodu je tenká, pevná, křehká a má bradavičnatý povrch, se zralého plodu ji lze lehce sloupat.

Čerstvé liči udrží barvu a kvalitu max 5 dnů po otrhání, proto se kompotuje nebo suší. Ovoce se kompotuje oloupané, je nakládáno do sladkého nálevu s obsahem kyseliny vinné a kyseliny citrónové. Sušené plody, v Asii velice oblíbené, vydrží asi 1 rok. Také oloupaná liči nakládaná v cukru jsou významným čínským i indickým vývozním artiklem...