V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte ještě dnes soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2010/34

Z Multimediaexpo.cz

Ivantrojan.jpg

Ivan Trojan (* 30. června 1964) je významný český herec a držitel čtyř Českých lvů.

V mládí se aktivně věnoval basketbalu, proto také studoval sportovní gymnázium a chtěl pokračovat na FTVS. Ovšem nakonec místo sportovní kariéry zvolil po vzoru otce kariéru hereckou a vystudoval herectví na pražské DAMU. Studium ukončil v roce 1988. Ve stejném roce nastoupil na základní vojenskou službu do Armádního uměleckého souboru, odkud však byl převelen k jednotce v Humenném na východním Slovensku, protože podepsal petici za propuštění Václava Havla z vězení a následně i petici Několik vět a oba své podpisy odmítal odvolat.

V roce 1988 začínal v Realistickém divadle. Potom v letech 1990-1997 hrál v Divadle na Vinohradech. V roce 1997 odešel do tehdy nově vznikajícího souboru Dejvického divadla, kde působí dodnes. V roce 1998 byl nominován za roli hejtmana v Revizorovi (režie Sergej Fedotov) na Cenu Thálie.

První jeho výraznou filmovou rolí byla postava neurotického doktora Ondřeje ve filmu Samotáři režiséra Davida Ondříčka. Díky této roli Trojan získal značnou popularitu a také byl nominován na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Tuto cenu však získal až v roce 2002, a to za roli jednoho z rodičů ve filmu Smradi. V témže roce byl oceněn Českým lvem také za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Musím tě svést. O rok později si tento úspěch zopakoval za roli Zdeňka ve filmu Jedna ruka netleská režiséra Davida Ondříčka. V tomto filmu hrála jeho filmovou manželku jeho skutečná manželka Klára a Trojan se podílel i na scénáři. Zahrál si i pod režisérským vedením svého bratra Ondřeje ve filmu Želary, který byl nominován na Oskara. Zajímavou rolí byla i postava Petra ve filmu Příběhy obyčejného šílenství, který vznikl na motivy stejnojmenné divadelní hry režiséra Petra Zelenky.