V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2010/35

Z Multimediaexpo.cz

Hong kong bruce lee statue.jpg

Bruce Lee (* 27. listopadu 1940, † 20. července 1973) byl herec, mistr a popularizátor bojových umění. Věnoval se tréninku bojových umění, což ho později dovedlo k filmu. Svou hereckou prací ovlivnil natáčení a popularitu soudobých akčních filmů. Stal se legendou a dodnes je znám jako nejvlivnější osobnost bojových umění 20. století.

Jeho cesta do Hollywoodu začala 2. srpna 1964 při jeho exhibici na mezinárodním turnaji v karate na Long Beach. Jeho jednopalcové údery, kdy úderem pěstí ze vzdálenosti jednoho palce povalil dobrovolníka, a jeho rychlé kliky na dvou prstech nepřestávaly ohromovat publikum. K jeho velkému štěstí sledoval toto představení i kadeřník filmových hvězd Jay Sebring, který zapříčinil setkání Bruce Leeho s filmovým producentem Williamem Dozierem. Po zkušebním natáčení se Dozier nadchl a nabídl Leemu roli Kata v chystaném televizním seriálu „The Green Hornet“.

1. února 1965 se narodil jeho syn Brandon Lee, k němuž si v průběhu svého života vybudoval silné pouto. Krátce na to dorazila zpráva z Hong Kongu, že Brucův otec zemřel. Bruce se musel rozhodnout zda bude pokračovat ve vyučování bojových umění, nebo se naplno pustí do filmování. Mezi roky 1966 a 1967 se účastnil natáčení „The Green Hornet“. Díky bojovým scénám, které sám navrhoval, se pro mnohé diváky stal velkou hvězdou...