V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2010/37

Z Multimediaexpo.cz

USSR Stamp 1983 SouzT7 Salyut7 SouzT5 Cosmonauts.jpg

Světlana Savická (* 8. srpna 1948) je bývalá sovětská kosmonautka ruské národnosti a držitelka mnoha leteckých světových rekordů.

V šestnácti letech se přihlásila do výsadkářského klubu a než skončila střední školu měla za sebou stovky seskoků a byla mistryní sportu. Po maturitě se dostala na Moskevský letecký institut. Souběžně se studie se učila létat. Na letišti v Tušinu zvládla vyšší pilotáž a stala se členem sportovního mistrovského týmu SSSR. V roce 1965 třikrát skočila na padáku ze stratosféry, každý seskok byl světovým rekordem ! Stala se také absolutní mistryní světa na vrtulových letadlech. Pak se dostala do školy zkušebních pilotů. V roce 1977 dosáhla na sériovém nadzvukovém J-133 rekordní výšky 21 140 metrů, podobných rekordů dosáhla několik. V roce 1980 se stala členkou týmu připravujících se kosmonautů. Po 19 letech od letu Těreškovové se stala druhou ženou světa, která letěla do vesmíru. Ve 34 letech byla zaregistrována jako 111. člověk ve vesmíru.

První svůj let absolvovala na lodi Sojuz T-7 konce léta 1982. Start byl z kosmodromu Bajkonur, na palubě s ní letěli Leonid Popov a Alexandr Serebrov. Po 25 hodinách se připojili k orbitální stanici Saljut 7, kde je uvítala stálá posádka ve složení Anatolij Berezovoj a Valentin Lebeděv. Když se po několika dnech práce se Sojuzem T-5 vrátila na Zem, měla za sebou prvních 189 hodin ve vesmíru.

Po návratu pracovala rok v letecké konstrukční kanceláři, pak v konstrukci kosmických přístrojů a souběžně se podrobila výcviku pro další let. Podruhé letěla jako palubní inženýrka na stanici Saljut 7 o dva roky později v lodi Sojuz T-12. Světlana vystoupila jako první žena světa na tři hodiny do volného prostoru (EVA) k experimentům se svářením. Strávila ve vesmíru 19 dní, čímž vytvořila další světový rekord mezi ženami...