V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek týdne/2010/41

Z Multimediaexpo.cz

Luciano Pavarotti 15.06.02 cropped.jpg

Luciano Pavarotti (* 12. října 1935, † 6. září 2007) byl světoznámý operní zpěvák a obdivovaný „král vysokého C“.

Otec ho ke zpěvu vedl od malička a přibližně v devíti letech ho přihlásil do místního farního sboru „Gioachino Rosini“, se kterým vyhrál mezinárodní soutěž. Více než zpěv ho ale zajímal sport, především fotbal. A tak Pavarotti po škole řešil dilema, zda se stát profesionálním fotbalistou nebo zpěvákem.

Zlom nastal až v roce 1961, kdy ztvárnil roli Rodolfo v Pucciniho opeře La bohème. Po tomto úspěchu následovaly angažmá v Amsterdamu, Vídni, Curychu, Londýně a USA. V roce 1972 zažil fenomenální úspěch, když v metropolitní opeře v New Yorku zazpíval v představení La Fille du Regiment bez námahy dvoučárkované C – publikum si jej 17x vytleskalo zpět před oponu.

Od té doby jeho sláva a popularita stoupala. Ve známost vešel svými televizními operními přenosy, největší popularitu mu přineslo jeho "členství" ve hvězdném týmu Tří tenorů. Společně s José Carrerasem a Plácidem Domingem zazpíval na koncertu při fotbalovém mistrovství světa v roce 1990, který se přenášel do celého světa.

Pavarotti ale miloval i moderní rockovou a popovou hudbu, což dokládá několik jeho koncertů se Stingem, irskými U2 nebo Bryanem Adamsem, což mělo pozitivní vliv na popularizaci vážné hudby...