Chardonnay

Z Multimediaexpo.cz

Hrozny Chardonnay v Avize (Champagne)

Chardonnay (zkratka Ch) je bílá odrůda vinné révy. Pochází z Burgundska (Francie). Chardonnay dozrává později a má nižší výnosy než jiné odrůdy bílého vína, ale jakost vína je vyšší.

Víno je světle žluté barvy, vůně má ovocný nádech převážně po jablkách u mladších vín nebo u vín základních, jako jsou Chablis (minerální tóny, díky vápennému podloží) AOC. U výraznějších stylů vín (Chile, Kalifornie, Francie - Chassagne Montrachet) vůně přechází v máslovou až smetanovou a zejména, pokud vína zrála v dubových sudech (např. barrique), vanilkovou. Na chuť je kořenité s kyselinkou. Odrůda Chardonnay je vhodná k delšímu zrání v láhvi či jako složka jakostních šumivých vín. V Champagne spolu s odrůdami Pinot Noir a Pinot Menieur vytváří delikátní (Champagne) přírodně šumivá vína. V gastronomii lze vína kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami. Zejména při kombinaci ryb (pstruh) a másla se stává z Chardonnay správný doplněk. Základní Chardonnay Petit Chablis, mnohdy nazývané ústřicové víno, se hodí k stejnojmennému pokrmu, který nechybí na žádné francouzské štědrovečerní tabuli.