Ilja Racek

Z Multimediaexpo.cz

Přejít na: navigace, hledání

Ilja Racek (* 24. června 1930 Praha, † 2. srpna 2018 Praha[1]) byl český herec, dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech.

Již v mládí ho okouzlilo loutkové divadlo. Během 2. světové války pracoval jako technik v pražském divadle Říše loutek. Po válce se přihlásil ke studiu herectví na Pražské konzervatoři, která byla krátce nato administrativně přeměněna na DAMU.

Po absolutoriu DAMU začínal v olomouckém divadle, od roku 1960 přesídlil natrvalo do Prahy, kde nejprve po šest let hrál v pražském Divadle E. F. Buriana. Od roku 1966, kdy jej angažoval František Pavlíček, působil jako člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech až do roku 1990[2], později pak jako stálý host. Následně byl v důchodu. Jako jediný člen Divadla na Vinohradech odmítl podepsat takzvanou Antichartu.

Zemřel 2. srpna 2018 na následky nemoci.[1]

Obsah

Filmografie

  • 2005 – Náves (TV seriál)
  • 2004 – Stavovské rozdíly (TV film)
  • 2003 – PF 77 (TV film)
  • 2003 – Strážce duší (TV seriál)
  • 2001 – Člověk v ZOO
  • 1998 – Atentát na ministra financí (TV film)
  • 1998 – Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
  • 1998 – Stříbrný a Ryšavec (TV film)
  • 1997 – Četnické humoresky (TV seriál)
  • 1996 – Srdeční slabosti (TV film)
  • 1996 – Tři blázni v jednom (TV film)
  • 1995 – Malostranské humoresky
  • 1995 – O Šedivákovi (TV film)
  • 1994 – Hvězdopravcův dar (TV film)
  • 1994 – Laskavý divák promine (TV seriál)
  • 1994 – Zapomenuté tváře (TV film)
  • 1992 – Náhrdelník (TV seriál)
  • 1991 – Hodina obrany (TV film)
  • 1991 – Honorární konzul (TV film)
  • 1990 – Arabela se vrací (TV seriál)
  • 1989 – Zlatý ostrov (TV film)
  • 1988 – Lovec senzací
  • 1987 – Motovidla (TV film)
  • 1987 – Vltavská víla (TV film)
  • 1986 – Panoptikum města pražského (TV seriál)
  • 1986 – Zlá krev (TV seriál)
  • 1985 – O Honzovi a princezně Dorince (TV film)
  • 1984 – Bandité (TV film)
  • 1984 – V bludisku pamäti
  • 1984 – Vrak
  • 1984 – Zjasnělá noc (TV film)
  • 1983 – Lekár umierajúceho času (TV seriál)
  • 1983 – Netopýr (TV film)
  • 1983 – Radikální řez
  • 1983 – Svědek umírajícího času
  • 1982 – Schůzka se stíny
  • 1981 – Ubohý pan Kufalt (TV film)
  • 1981 – Upír z Feratu
  • 1980 – Hadač od Saidovy zahrady (TV film)
  • 1980 – Had z ráje (TV film)
  • 1980 – Útěky domů
  • 1980 – Vrchní, prchni!
  • 1978 – Vražedné pochybnosti
  • 1974 – Padla kosa na kámen (TV film)
  • 1974 – Princ Chocholouš (TV film)
  • 1973 – Kronika žhavého léta
  • 1970 – Hrabě Drakula
  • 1970 – Neboť nevědí, co činí (TV film)
  • 1968 – Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
  • 1966 – Kdo chce zabít Jessii?
  • 1966 – Transit Carlsbad
  • 1964 – Marie
  • 1964 – Pět hříšníků
  • 1963 – Ďábelská jízda na koloběžce
  • 1962 – Tarzanova smrt
  • 1961 – Reportáž psaná na oprátce
  • 1959 – Křižovatky
  • 1959 – Zkouška pokračuje
  • 1958 – Touha
  • 1955 – Ztracená stopa
  • 1954 – Stříbrný vítr
  • 1948 – Návrat domů

Dokumentární

  • 2005 – Malostranská hraběnka (TV film)
  • 1997 – Úsměvy (TV seriál)
  • 1989 – První sekunda (TV film)

Reference

  1. 1,0 1,1 SPÁČILOVÁ, Mirka; ŠŤÁSTKA, Tomáš. Zemřel Ilja Racek, herec uhrančivého zjevu i hlasu. iDNES.cz [online]. 2018-08-02 [cit. 2018-08-02]. Dostupné online.  
  2. Z. Sílová, R. Hrdinová, A. Kožíková, V. Mohylová : Divadlo na Vinohradech 19072007 – Vinohradský ansámbl, vydalo Divadlo na Vinohradech, Praha, 2007, str. 193, ISBN 978-80-239-9604-3

Externí odkazy