Dovolená : 25. červenec — 22. srpen 2022
Holidays : 25 July — 22 August 2022
Vacaciones : 25 de julio — 22 de agosto de 2022

Kukačka obecná

Z Multimediaexpo.cz


Kukačka obecná (Cuculus canorus) je středně velký pták z řádu kukaček, známý především svým hnízdním parazitismem. Dorůstá 33 - 34 cm, je štíhlá s dlouhým ocasem a křídly. Vyskytuje se ve dvou formách - šedé (samci i samice) a hnědé (některé samice). Žije zejména v lesích, často poletuje i na otevřená prostranství. Samec se ozývá výrazným a charakteristickým kuku, samice hlasitým bi-bi-bi. Je to jediný druh kukaček vyskytujících se v ČR.[1][2] Do Evropy přilétá koncem dubna, v srpnu až září odlétá opět na jih. Na hřbetní straně má kukačka peří popelavě šedé. Zbarvením se podobá krahujci. Čtyři prsty na noze jsou uspořádány tak, že dva směřují dopředu a dva dozadu.

Reference

  1. SVENSON, L. a kol. Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého východu. Praha : Svojtka&Co, 2004. ISBN 80-7237-658-6.  
  2. DUNGEL, Jan; HUDEC, Karel. Atlas ptáků České a Slovenské republiky. Praha : Academia, 2001. ISBN 978-80-200-0927-2.  
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Kukačka obecná