The English encyclopedia Allmultimedia.org will be launched in two phases.
The final launch of the Allmultimedia.org will take place on February 24, 2026
(shortly after the 2026 Winter Olympics).


Dovolená : 23. prosinec 2025 — 29. prosinec 2025
Holidays : December 23, 2025 — December 29, 2025

Třísloviny

Z Multimediaexpo.cz

(Přesměrováno)

Třísloviny (taniny) jsou rostlinné polyfenoly trpké, svíravé či hořké chuti, které sráží proteiny. Z chemického hlediska jsou to velké polyfenolické sloučeniny, které obsahují hydroxylové a karboxylové skupiny vázající se na proteiny a jiné makromolekuly.

Mívají molekulovou hmotnost od 500 do 3000.

Obsah

Rozdělení

Hydrolizovatelné taniny se skládají z cukru, na který je navázáno několik monomerních skupin kyseliny gallové esterifikací.

Mohou být esterifikované jenom některé skupiny, nebo všechny, jako je v případě taninů v duběnkách hydrolyzují působením slabých kyselin, slabých bází nebo tepla.

Kondenzované taniny jsou polymery flavonových jednotek.

Hydrolyzovatelné Kondenzované

Využití

Potraviny a další zdroje, které obsahují třísloviny

Související články

Reference