Šablona:Článek dne/2010/12

Z Multimediaexpo.cz

MontajeStgo-4.jpg

Santiago de Chile je hlavním městem státu Chile, které nyní mohutně oslavuje fantastickou záchranu všech 33 zavalených horníků uvězněných téměř 70 dní v hloubce 688 metrů !

Santiago je nejstarší město Chile, které je evropského původu. Dne 12. února 1541 jej založil španělský conquistador Pedro de Valdivia. Zpočátku pevnost, vybudovaná na místě města, bránila obsazená a dobytá území, později se stala sídlem guvernéra a střediskem kultury a vzdělání pro zdejší oblast. V 17. a 18. století město poničilo několik zemětřesení, navíc město napadaly nájezdy Araukanů, indiánských kmenů, které zde před kolonizací žily. V roce 1778 se město stalo metropolí, v roce 1810 se stalo hlavním centrem bojů za nezávislost Chile. O deset let později do města vstoupila armáda vedená Bernardem O'Higginsem a José de San Martínem. Díky tomu Santiago povýšilo téhož roku na hlavní město Republiky Chile.

V Santiagu je problémem odlišit staré město od nových čtvrtí. Hlavní náměstí v historickém centru města zdobí katedrála Catedral Metropolitana (z roku 1745), koloniální a další významné budovy, včetně budovy hlavní pošty, radnice a Národního historického muzea v paláci Real Audiencia (Museo Historici Nacionál).

Jedním z nejzajímavějších míst je návrší Santa Lucía. Na úpatí tohoto opevněného kopce stojí Neptunova fontána a galerie indiánského umění. Ještě zde má pamětní desku Charles Darwin a mozaiku zde má chilská básnířka Gabriela Mistralová, která v roce 1951 získala Nobelovu cenu za literaturu. Čtvrť Bellavista je typická svými romantickými zákoutími a klidnými uličkami. Chilský básník Pablo Neruda (nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1971) zde postavil své milované ženě dům, ve kterém dnes sídlí jeho muzeum...