Šablona:Článek dne/2010/18

Z Multimediaexpo.cz

Sophie-Marceau-Flickr.jpg

Sophie Marceau (* 17. listopadu 1966) je francouzská herečka a režisérka. V roce 1980, ve věku čtrnácti let, začala svou filmovou kariéru, když jí režisér Claude Pinoteau obsadil do snímku Večírek. Za roli v jeho pokračování Večírek 2 (1982), pak získala Césara v kategorii Nový herecký objev. Následně si zahrála v roce 1984 s francouzskými hvězdami Gérardem Depardieu a Catherine Deneuveovou ve filmu Pevnost Saganne, a také s Jeanem-Paulem Belmondem ve snímku Veselé Velikonoce (1984).

Na Mezinárodním festivalu romantického filmu roku 1988 byla za ztvárnění postavy ve filmu Šuani, vyhlášena Nejlepší romantickou herečkou. S další legendou filmu Philippem Noiretem se setkala při natáčení snímku D'Artagnanova dcera z roku 1994. Stejný rok se vrátila i na divadelní prkna rolí Elizy Dolittleové v Pygmalionu. První zásadní postavou, která jí zajistila světovou známost, se stala Princezna Isabela v historickém eposu Statečné srdce pod režijním vedením Mela Gibsona. Film získal pět Oscarů. Pak se objevila v roli Hippolyty v Shakespeareovské adaptaci Sen noci svatojánské (1999) vedle Michelle Pfeifferové a téhož roku je obsazena do druhé významné role kariéry. Tou se stala postava Bond girl Elektry Kingové v bondovce Jeden svět nestačí po boku Pierce Brosnana. Následovaly další snímky jako například Záhadná neznámá, Síla odvahy (2007) nebo LOL (2008).

Roku 2001 napsala poloautobiografický román Telling Lies a o rok později debutovala ve filmové režii snímkem Speak to Me of Love (2002), za který byla oceněna v kategorii Nejlepší režisér na Montrealském světovém filmovém festivalu...