V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2011/38

Z Multimediaexpo.cz

Aishwarya Rai Cannes.jpg

Aishwarya Rai (* 1. listopadu 1973) je oceněními ovenčená indická herečka a slavná modelka, která v roce 1994 vyhrála prestižní titul Miss World.

Rai začala s modelingem během studia architektury, aby si něco vydělala. V roce 1994 na soutěži Miss India kontroverzně obsadila druhé místo za Sushmitou Sen a šla na Miss World. Ještě v tom samém roce získala titul a navíc cenu Miss Photogenic. V současnosti se považuje za jednu z nejpopulárnějších a nejznámnějších indických hereček na světě. Kromě toho patří ve své zemi k jedním z nejlépe placených umělcům.

Do Bollywoodu vstoupila snímkem Aur Pyaar Ho Gaya, nebyl to však žádný kasovní trhák a nepřinesl očekávané zisky. Přesto její třetí projekt, opět tamilský film Jeans (1998) od Shankara získal uznání nejen u kritiků, ale i diváků, což znamenalo jasný komerční úspěch. Film jí také vynesl ocenění na Filmfare pro Nejlepší Herečku Jihu. Aishwarya se potom objevila v dalších bollywoodských filmech, z nichž některé byli velkými trháky, zejména Hum Dil De Chuke Sanam (1999) a Taal (1999). Její role v prvním z nich byla dokonce, podle kritiků, jedním z nejlepších výkonů v kariéře.

Rok 2002 byl pro Rai mimořádně úspěšný. Po boku indických super-hvězd Shah Rukh Khan a Madhuri Dixit účinkovala v štědře dotovaném projektu Devdas, který se po uvedení do kin stal jedním z nejziskovějších titulů sezóny, diváckým úspěchem a vynesl herečce další z početných ocenění na Filmfare, tentokrát za nejlepší herečku v hlavní roli. Film kromě toho zaujal pozornost i odborné veřejnosti do takové míry, že získal speciální cenu na významném Filmovém festivalu v Cannes. Díky tomuto snímku si západní režiséři navíc všimli talentu mladé Indky a od toho okamžiku hrála ve více jak čtyřiceti filmech hindské, tamilské, bengálské a anglické produkce.