Šablona:Článek dne/2012/04

Z Multimediaexpo.cz

SF Filbert St North Beach CA.jpg

San Francisco je významné město v USA. Je součástí oblasti San Francisco Bay Area. Se svými téměř 800 000 obyvateli je 4. nejlidnatějším městem státu Kalifornie a 14. nejlidnatější město Spojených států. Řadí se mezi nejhustěji obydlená města USA. San Francisco je také vyhledávaným cílem turistů díky velkému množství zajímavostí a památek. Je označováno za jedno z nejkrásnějších měst na světě.

Po dobytí Kalifornie Spojenými státy byla vesnice v roce 1847 přejmenována ma San Francisco. V té době bylo San Francisco malé městečko s nehostinnou geografií. To vše se změnilo za dva roky. Zlatá horečka do tohoto území přitáhla imigrační vlnu. Počet obyvatel se v prosinci 1849 zvýšil z 1 000 na 25 000. Železnice, bankovnictví a těžební průmysl přitáhl do města majoritní ekonomické síly.

Zemětřesení v roce 1906, spolu se souvisejícím požárem, zničilo 80% města, včetně historického jádra. Zemřelo přes 3 000 lidí. Otevření mostů San Francisco – Oakland Bay Bridge a Golden Gate Bridge v roce 1936 a 1937 způsobilo, že město bylo více dostupné a počet obyvatel prudce vzrostl. V druhé polovině 20. století se San Francisco stalo magnetem pro malíře, spisovatele, rockové muzikanty a hippies. V roce 1989 zasáhlo město další zemětřesení. Bylo zničeno velké množství cest a silnic...

San Francisco leží na západním pobřeží Spojených států a je ze tří stran obklopeno vodou; Tichým oceánem na západě a San Franciscou zátokou. Součástí města je i několik ostrovů, například Alcatraz nebo Treasure Island. K městu patří i neobydlené Farallonské ostrovy v Tichém oceánu, vzdálené 43 kilometrů od města. Díky své poloze je San Francisco významnou dopravní křižovatkou. Pro město je typický nerovný terén s velkým množstvím více než padesáti kopců. Podle kopců na kterých leží jsou pojmenovány i některé městské čtvrti, jako například Pacific Heights, Russian Hill, Potrero Hill, nebo Telegraph Hill.