V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2012/06

Z Multimediaexpo.cz

Gladiator ver1.jpg

Gladiátor je velkolepý historický film Ridleyho Scotta z roku 2000, který se stal i přes velké množství historických chyb jedním z nejúspěšnějších filmů vůbec – je dosud nejnavštěvovanějším filmem nejen režiséra Ridleyho Scotta, ale i hlavního představitele Russella Crowea. Získal Oscary za nejlepší film, nejlepší mužský výkon v hlavní roli, zvuk, kostýmy a vizuální efekty.

Ústřední postavou filmu je úspěšný vysoko vážený římský vojevůdce Maximus Decimus Meridius z období vlády císaře Marka Aurelia. Stojí oddaně u svého císaře a měl by se stát jeho následníkem. Jeho synovi Commodovi bylo přikázáno přijet do Německa a bylo mu řečeno, že se nestane následníkem trůnu. Byl hluboce zklamán a zardousil svého vlastního otce, zastíral to přirozenou smrtí. Povýšil se sám na římského císaře. Maximus odmítl Commoda následovat, protože odhalil Commodovu zradu. Maximus přežil Commodem nařízenou popravu a utekl domů, ale už nezachránil svou rodinu před smrtí. Přijel pozdě a ztratil vědomí. Jízdní obchodník ho vzal s sebou, odvlekl ho do Afriky a prodal jej do gladiátorské školy. Jako gladiátor je velmi úspěšný stejně jako vojevůdce. Získal si rychle respekt mezi gladiátory, taky nadšení, zůstal ale otrokem v gladiátorské jednotce. Tato jednotka byla do Říma odeslána, když Commodus domněle k poctě svého mrtvého otce zahájil gladiátorské hry v koloseu.

Maximus toužil po smrti Commoda a také po mstě za svou rodinu. Po svém prvním úspěšném boji Commodus odhalil Maximovu pravou identitu a vyhlásil mu otevřené nepřátelství. Maximus se stal idolem lidí. Navštívila ho dřívější milá a sestra císaře, Lucilla. Dojednala mu styk se senátorem Gracchusem a společně chtějí Commoda sesadit a na přání Marka Aurelia republiku znovu nastolit.

Aby Maxima Commodus definitivně překonal, zinscenoval boj mezi ním a sebou samým v koloseu. Maximus byl však předtím oslaben – Commodus jej bodl mečem. Přesto Maximus v souboji z posledních sil zvítězil. Během několika dalších minut však zemřel.