Black-Friday-2019-12-Multimediaexpo.png

Russell Crowe

Z Multimediaexpo.cz

Přejít na: navigace, hledání


Na londýnské premiéře filmu
Na odstřel (2009)

Russell Ira Crowe (* 7. dubna 1964, Wellington) je na Novém Zélandu narozený australský herec, držitel Oscara a Zlatého glóbu pro herce v hlavní roli za film Gladiátor a hudebník.

Hereckou kariéru začínal na počátku 90. let v australských televizních seriálech (Záchranáři) a ve filmech (Romper Stomper). Třikrát v řadě byl nominován na Oscara a v roce 2001 jí proměnil ve vítězství. Je také spoluvlastníkem australského rugbyového týmu South Sydney Rabbitohs.

Obsah

Osobní život

Narodil se ve Wellingtonu na Novém Zélandu Jocelyně Yvonneové a Johnu Alexanderu Croweovi. Ve věku čtyř let, se rodina přestěhovala do Austrálie, kde se rodiče živili cateringem při filmových natáčeních. Ve čtrnácti letech se rodina vrátila zpět do jeho rodné země, kde začal studovat na gymnáziu v Aucklandu, poté pokračoval na gymnáziu Mount Roskill, aby jej v šestnácti letech opustil, s touhou splnit si svůj sen, stát se hercem nebo hudebníkem. V polovině 80. let hrál ve skupině Russ Le Roq, která byla zaměřena na revival. V roce 1986 získal první profesionální roli v muzikálu The Rocky Horror Show. Poté co se objevil v několika seriálech Neighbours či Living with the Law byl obsazen do své první filmové role ve snímku The Crossing (1990).

Následně se prosadil v Hollywoodu, kde byl za své role ve filmech Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999), Gladiátor (2000) a Čistá duše (2001), třikrát za sebou nomiván na Oscara. V roce 2001 jej získal v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli za film Gladiátor režiséra Ridleyho Scotta.

Časopisu GQ Magazine vydaném 9. března 2005 sdělil, že ho na 72. výročí udílení cen Oscarů v březnu 2001 přišli informovat agenti FBI, že islamistická skupina Al-Káida připravuje plán na jeho únos. Další měsíce byl pak osobně střežen Americkou tajnou službou.

V den svých 39. narozenin se oženil s australskou zpěvačkou a herečkou Daniellou Spencerovou. Mají spolu dva syny Charlese Spencera (* 2003) a Tennysona Spencera (* 2006). Žijí převážně v Sydney.

Před manželstvím měl vztah s herečkou Meg Ryanovou.

Herecká filmografie

Rok Film Role Poznámka
1990 Blood Oath Por. Jack Corbett
The Crossing Johnny Ryan Nominace — Australská filmová cena
1991 Důkaz Andy Zisk — Australská filmová cena
1992 Spotswood Kim Barrett
Romper Stomper Hando Zisk — Australská filmová cena
1993 Mezi kladivem a kovadlinou East Driscoll
The Silver Brumby The Man (Egan)
For the Moment Lachlan Currie
1994 Jsou z nás Jeff Mitchell
1995 Rychlejší než smrt Cort
Není cesty zpět FBI Agent Zack Grant
Virtuozita SID 6.7
Drsná magie/ Trik Alex Ross
1997 L.A. - Přísně tajné Wendell White
Hořící nebe/ Nebe v plamenech Colin O'Brien
Rozchod Steve
1999 Mystery, Aljaška Sheriff John Biebe
Insider: Muž, který věděl příliš mnoho Jeffrey Wigand Nominace na Oscara
Nominace — BAFTA
Nominace — Zlatý glóbus
2000 Gladiátor Maximus Meridius Zisk Oscara
Zisk Zlatého glóbu
Nominace — BAFTA
Životní zkouška Terry Thorne
2001 Čistá duše John Nash Zisk ceny BAFTA
Zisk Zlatého glóbu
Nominace na Oscara
Nominace — Australská filmová cena
2003 Master & Commander: Odvrácená strana světa Kapt. Jack Aubrey Nominace — Zlatý glóbus
2005 Těžká váha Jim Braddock Nominace — Australská filmová cena
Nominace — Zlatý glóbus
2006 Dobrý ročník Max Skinner
2007 3:10 Vlak do Yumy Ben Wade
Americký gangster Det. Richie Roberts
2008 Tenderness Detektiv Cristofuoro
Labyrint lží Ed Hoffman
2009 Na odstřel Cal McAffrey
2010 Robin Hood Robin Hood natáčení

YouTube

Top 10 Russell Crowe Performances (anglicky)
Gladiator – Trailer HD (anglicky)


Externí odkazy


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Russell Crowe
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Russell Crowe
Osobní nástroje
Jmenné prostory
Varianty
Akce
Hlavní funkce
Navigace
Nástroje
Příspěvky a dary
Další informace