V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2012/28

Z Multimediaexpo.cz

Peter Jackson01.jpg

Peter Robert Jackson (* 31. října 1961) je novozélandský filmový režisér, producent a scenárista, trojnásobný držitel Oscara. Nejznámější je díky režírování trilogie Pán prstenů, natočené podle románu J. R. R. Tolkiena.

Také je znám novým zpracováním filmu King Kong z roku 2005.

Jackson se narodil v Pukerua Bay, pobřežním městě poblíž Wellingtonu na Novém Zélandu. Oba jeho rodiče byli imigranti z Anglie. Jako dítě byl Jackson velký filmový fanoušek. Když dal známý jeho rodičům 8 mm kameru, začal natáčet krátké filmy s jeho kamarády. V 17 letech zanechal školy a nechal se zaměstnat v jako pomocná síla ve fotolaboratoři. Když si za úspory koupil 16 mm kameru, začal natáček sci-fi komedii, z které brzy v roce 1987 vznikl film Bad Taste – Vesmírní kanibalové. Peter se pod film podapsal vícekrát – kromě režie, scénáře, produkce a kamery se zasloužil i o triky.

Poté přišel Braindead – Živí mrtví (1992), který je považován za nejkrvavější film v dějinách kinematografie. Film získal šestnáct festivalových cen. V následujících letech se Peter pokusil vymanit se ze škalulky kultovního a nezávislého tvůrce krváků na vkusného a slavného filmaře. Prvním krokem bylo seriózní drama Nebeská stvoření (1994). Tento mistrovský kousek vznikl na základě skutečné události, která v 50. letech otřásla Novým Zélandem. Dvě školačky se natolik zblížily, že začaly být podezřívané z lesbického vztahu. Jejich rodiče se proto rozhodli je od sebe odloučit. Děvčata (jednu z nich si zahrála Kate Winslet) se proto rozhodla zavraždit matku jedné z nich. Film získal nominaci na Oscara v kategorii nejlepší scénář.

Peter Jackson získal práva na filmování díla J. R. R. Tolkiena v roce 1997 po té, co se setkal s producentem Saulem Zaentzem. Nejdříve měl dělat dvoudílný film, ale nakonec se dohodl se společností New Line Cinema, která dychtila po trilogii. Intenzivní natáčení na Novém Zélandě probíhalo od 11. října 1999 do 22. prosince 2000. Trilogie měla velkolepý úspěch a vysoko vyhoupla Jacksona v žebříčku popularity. Návrat krále se setkal s nadšeným ohlasem kritiky a vyhrál jedenáct Oscarů !