V pátek 26. dubna 2024 úderem 22 hodiny začíná naše nová
a opravdu velká série soutěží o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte hned zítra soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne/2013/04

Z Multimediaexpo.cz

1 collins.jpg

Phil Collins (* 30. ledna 1951) je anglický zpěvák, držitel prestižních cen Grammy a Oscar, který se nejvíce proslavil jako lídr hudební skupiny Genesis.

Jeho písně se nejčastěji týkají ztracené lásky, mezi nejznámější patří Another Day in Paradise, In the Air Tonight nebo Sussudio. Obrovskou popularitu si získal už jako člen Genesis, kterou dokázal poté zužitkovat i coby sólový zpěvák.

Collins začal svou profesionální hudební kariéru jako bubeník s rockovou skupinou Flaming Youth poté pokračoval v mnohem slavnější skupině Genesis. V Genesis dělal Collins původně jen hlasový doprovod Peteru Gabrielovi, ale po Gabrielově odchodu v roce 1975 se právě Collins stal hlavním zpěvákem. Po čase rozběhl společně s účinkováním ve skupině i svou sólovu kariéru, čímž dopomohl Genesis k větším úspěchům. Coby sólový zpěvák prodal více než 100 milionů kusů nahrávek.

V roce 1970 Collins odpověděl na inzerát v novinách, kde hledali bubeníka citlivého na akustickou hudbu. Tento inzerát si podala skupina Genesis, která ztratila už třetího bubeníka v rozmezí vydání dvou alb. Zkoušku absolvoval v domě Petera Gabriela. Musel se naučit songy ze druhého alba Genesis Trespass vydané v roce 1970, aby s nimi mohl absolvovat koncerty. Proto Collins chodil na každou zkoušku a songy se naučil zpaměti a díky svému systému je zahrál výtečně.

Po roce vydal se skupinou album nazvané Nursery Cryme. Ačkoli jeho role byla bubenického rázu, příležitostně pomáhal s vokály Peteru Gabrielovi. V roce 1975 vydali album a názvem The Lamb Lies Down on Broadway. V tomto roce opustil Peter Gabriel skupinu s cílem sólové kariéry. Genesis se snažili najít za Gabriela náhradu, ale nikdo neuspěl, proto se rozhodli k řešení, aby se právě Collins stal hlavním zpěvákem.

První album nazpívané pouze Collinsem vydali v roce 1976 a jmenovalo se A Trick of the Tail. A ihned se ujalo vedení v americké albové hitparádě. V Británii dosáhlo 3. místa...