Šablona:Článek dne/2016/32

Z Multimediaexpo.cz

Priyanka Chopra (Oscar, 2016)

Priyanka Chopra (* 18. července 1982) je slavná indická modelka, držitelka titulu Miss World 2000, indická zpěvačka a herečka oceněna dvěma cenami Filmfare Award. Potom co získala titul Miss India World a později Miss World 2000 se Priyanka stala jednou z nejúspěšnějších a nejpopulárnějších hereček i zpěvaček, které vzešly z modelingového šoubyznysu.

Velkou část svého dětství strávila v Bareilly, v provincii Uttar Pradesh. Její rodina se však musela často stěhovat, protože otec pracoval v armádě. Proto Priyanka, ješte jako mladé děvče studovala na La Martiniere Girls' College v Lucknow, a později přišla do USA, kde sa stala studentkou Newton North High School v městě Newton (stát Massachusetts). Další střední školou byla North Delta Senior Secondary School v North Delta a také John F. Kennedy High School v Cedar Rapids Iowa, kde studovala těsně před návratem do Indie. Tam si chtěla doplnit středoškolské vzdělaní na Army Public School (v Bareilly). Potom začala studovat na fakultě Jai Hind College v Bombaji, ale odešla z ní kvůli výhře na soutěži Miss World.

Priyanka byla korunovaná Miss India World a později získala titul Miss World 2000. Ve stejném roce navíc Lara Dutta a Diya Mirza, obě z Indie, vyhráli Miss Universe a Miss Asia Pacific. Vzácnou trojici nejprestižnějších titulů tak získali současně slečny z jediné lidnaté krajiny. V okamžiku výhry Miss World se stala pátou Indkou, která to dokázala a navíc čtvrtou Indkou, která to dokázala v rozmezí posledních 7 let.

Potom co se stala Miss World se Priyanka začala orientovat na hereckou kariéru. Poprvé se objevila v tamilském filmu Thamizhan (2002) a později se přestěhovala do Bollywoodu. V roce 2003 přišel do kin její první bollywoodsky snímek The Hero: Love Story of a Spy, který jí získal dobré hodnocení u kritiky a odborné i laické veřejnosti.

Její následující snímky nevrátili mnoho z investovaných peněz. V roce 2004, ale přišel do kin film Mujhse Shaadi Karogi a stal se třetím nejziskovějším hitem roku 2004. První zápornou postavu hrála ve filmu Aitraaz, který je indickým remakem amerického snímku Disclosure (Odhalení, v hlavní roli s Demi Moore).