Šablona:Článek dne/2017/18

Z Multimediaexpo.cz

Colin Farrell mluví na 2016 San Diego Comic-Conu

Colin James Farrell (* 31. května 1976) je irský herec. Účinkoval například ve filmu Alexander Veliký z roku 2004.

Za roli ve filmu V Bruggách byl oceněn Zlatým glóbem

Narodil se v irském Dublinu do rodiny Rity a Eamona Farrellových. Má dvě sestry Claudine (jeho osobní asistentka) a Catherine a bratra Eamon Jr. Od mládí byl veden ke sportu zejména díky svému otci, který hrál profesionálně fotbal. Tímto směrem se nakonec Farrell nevydal kvůli své sestře, která začala studovat herectví a Colina tak silně ovlivnila.

První zkušenosti před kamerou získal až po studiu, kdy se objevil v seriálech Falling for a Dancer a Ballykissangel. Jako odrazový můstek mu poté posloužilo londýnské divadlo Donmar Warehouse, kde se Farrell objevoval a následně si jej zde všiml známý hollywoodský herec Kevin Spacey, který mu nabídl roli ve snímku Rafinovaný zloděj (Ordinary Decent Criminal). Film nesplnil Farrellova očekávání, ale dal mu zkušenosti pro další směřování.

Jeho šance přišla koncem devadesátých let, kdy si jej vybral pro svůj film známý režisér Joel Schumacher a Farrella obsadil do hlavní role filmu Tábor tygrů (Tigerland). Film měl premiéru roku 2000 a i přes rozporuplné reakce Farrell natolik zaujal, že si vysloužil cenu od bostonských kritiků. To mu otevřelo cestu k dalším nabídkám, kdy se postupně objevil ve filmech Psanci Ameriky, Hartova válka, Minority report a Telefonní budka (Phone boot). Právě rok 2002, kdy se Farrell objevil ve filmech Hartova válka, Minority report a Telefonní budka, byly pro kariéru dosud skrytého talentu zlomové. V Hartově válce po boku Bruce Willise exceloval a i přes komerční nezdar filmu byl Farrell oceňován za svůj výkon. Na to navázaly role v komerčním hitu Minority report s Tomem Cruisem pod taktovou Stevena Spielbergha a poté herecký koncert v Schumacherově Telefonní budce. Právě rok 2001 tak byl pro Farrella rokem, kdy se dostal na výsluní hollywoodu a stal se světově známou osobností.

V dalších letech Farrel pokračoval v rozvoji své kariéry a objevoval se po boku hvězd stříbrného plátna. V roce 2003 to byl například Al Pacino ve filmu Test, Ben Affleck ve filmu Daredevil nebo Samuel L. Jackson ve filmu S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení.