Šablona:Článek dne/2017/27

Z Multimediaexpo.cz

Vítejte v systému GeoWorks verze 1.2

GeoWorks Ensemble, známý také jako GEOS, PC/GEOS nebo NewDeal Office, je v mnoha ohledech unikátní operační prostředí, grafické uživatelské rozhraní a současně kancelářský balík.

První verze systému GEOSu se objevila již v roce 1990. Byla subtilní, výkonná a v mnoha ohledech pozoruhodně progresivní (design, preemptivní multitasking). Měla však jednu výraznou marketingovou nevýhodu. Na trh se totiž dostala současně s "úžasně stabilními" Windows 3.0. GeoWorks verze 2.0, který se objevil v závěru roku 1993, bohužel opět zůstal na delší dobu v temném stínu nastupujících Windows 3.1x. Autorská firma se proto rozhodla optimalizovat svůj systém pro mobilní a celulární komunikační zařízení (inteligentní telefony), což GeoWorks verze 3.0 konečně přineslo uznání a dobrou pozici na trhu.

GEOS má mimořádně malé nároky na konfiguraci počítače.Uživatelské prostředí GEOSu má mnohem blíže k unixovému Motifu než k Windows 95. Vlastní prostředí, jenž funguje důsledně ve 3D, má vůči ostatním grafickým systémům tři překvapivé vlastnosti. Prvním překvapením je plovoucí Expres-menu obsahující často používané a užitečné činnosti (utility). Druhým překvapením je tlačítko pro přišpendlení aplikačního menu. Tlačítko umožňuje "vytrhnout" aplikační menu z hlavní nabídky tak, že z menu se stane samostatné okno, které si můžeme přemístit na libovolné místo. Posledním překvapením je systémový adresář Příslušenství, který oceníte hlavně při používání drobných aplikací.

Jednou z nejdůležitějších základních GEOS aplikací je GeoManager, který řídí práci systému. GeoManager v sobě sdružuje funkce programového i souborového manažeru. V GEOSu tvoří základní okno, jenž obsahuje efektní ikony reprezentující jednotlivé programy. Ikony nejsou sdružovány do pojmenovaných skupin, takže jejich uspořádání může přesně sledovat adresářovou strukturu. Maximální podpora přesouvání pomocí myši (drag & drop) umožňuje velmi efektivně provádět všechny základní operace se soubory a dokumenty.

Překvapivým výkonem disponují utility Calculator a Scrapbook (komfortní zápisník). Kalkulačka kromě vědeckých funkcí má několik paměťových míst a virtuální papírovou pásku. Přínosem může také být široká paleta konverzních funkcí mezi anglickou a metrickou soustavou. Aby těch funkcí snad nebylo málo, uživatel může využít i skupinu dialogů pro nejběžnější rodinné, obchodní, finanční a statistické výpočty.